IT-virksomheder tiltrukket af billigt Latinamerika

Danske it-virksomheder var i sidste uge på erhvervsdelegation i Nicaragua for at finde partnerskaber. Arbejdskraft til priser langt under de danske er en sidegevinst for de fleste af virksomhederne.

Solidaritet er også for folk med næse for forretning.

Med bistandsmidler i ryggen tog femten danske it-virksomheder i sidste uge til det latinamerikanske uland Nicaragua for at finde mulige forretningspartnere. Men et delmål for mange af virksomhederne er at finde billige it-professionelle, der koster en fjerdedel af de danske programmører.

»Vi kan simpelthen ikke finde folk hjemme,« fortæller Erik Albæk Taasti, der er partner i AdSource. Første mål for it-virksomheden er at oprette et callcenter med kundesupport til spansktalende lande og dernæst at finde grafikere, der kan udvikle i flash.

»Nicaraguanere er gode til den kreative del af arbejdet. Det så vi ikke i Vietnam eller Pakistan, hvor vi ellers har folk,« siger Erik Albæk Taasti efter at have mødtes med nicaraguanske it-folk. Han vurderer at prisen alt i alt er halvdelen af en dansk grafiker.

Programmører er dog endnu billigere. En dansk it-direktør, der deltog på konferencen var blevet tiltrukket af en stand, der med et stort banner sagde: »We Are Outsourcing.«

»Jeg gik hen til dem og spurgte dem, for jeg havde brug for en it-udvikler, hvad sådan én koster. Jeg har et projekt i gang, og så kunne jeg jo købe noget tid hos dem,« beretter Per Wincentz, direktør for it-virksomheden Kleinbit.

Svaret var dog gode 15.000 danske kroner, hvilket var en anelse for pebret. Ifølge Per Wincentz virkede den nicaraguanske virksomhed ikke til at have godt nok styr på database- og MSQL-programmering til at berettige prisen.

»Jeg vil vurdere, at de er væsentlig skrappere i Vietnam,« vurderer Per Wincentz ud fra sin tidligere erfaring med outsourcing.

Latinamerikanske udviklere er dog stadig billige i forhold til deres danske kollegaer, der som oftest koster mindst fire gange så meget. Men andre forhold kan alligevel gøre outsourcing til en svær disciplin.

»Jeg har ikke mødt nogen virksomheder her, hvor to kunne engelsk. Det er meget skræmmende,« beretter Erik Albæk Taasti. Hele konferencen startede også ud med en række oplæg, der blev holdt på spansk - og ingen havde oplyst om muligheden for at få oversat til engelsk. Problemer med sproget satte grå hår i hovedet på mange af de engelsktalende danskere. Alt i alt taler omtrent 8-10 procent af Nicaraguanerne engelsk ved siden af det spanske.

Erik Albæk Taasti tænker dog, at det blot kræver mere struktur og klar kommunikation i samarbejdet end sædvanligt. Ekstra uddannelse er også et krav, da programmørerne ofte ikke kan det samme, som i Danmark. Den danske regering har da også betalt for konferencen, da de med B2B-programmet håber, at de danske virksomheder med samarbejdet vil udvikle de nicaraguanske virksomheder.

»Nicaragua vil helt sikkert satse på it-sektoren, fordi infrastrukturen allerede er på plads,« fortæller Jesper Andersen, der arbejder med B2B-programmet ved ambassaden i Nicaragua. De danske virksomheder skal så give sektoren et ekstra skub.

Men også danske virksomheder vinder ved partnerskaber. En lokal vil som oftest have meget lettere ved at starte en virksomhed op og finder arbejdskraft - dermed letter det arbejdet for den danske virksomhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere