Så dybt stikker tinglysnings-skandalen

Ni ud af ti digitale tinglysningsfuldmagter bliver forkert registreret.

”Totalt kaos. Fuldmagter ligger i dynger på gulvet.”

Sådan lyder beskrivelsen af tinglysnings-systemets håndtering af digitale fuldmagter. Fuldmagterne er et vigtigt led i den digitale tinglysning, som ComON i fredags udnævnte til Danmarks nye it-skandale.

Vi kunne da citere formanden for Danske Boligadvokater for beskrivelsen ”helvede på jord.”  Alligevel står det ifølge nye beretninger fra andre brugere endnu værre til.

”Situationen omkring digital tinglysning af ejendomshandler er LANGT MERE KAOTISK, end hvad fremgår af Deres artikel,” skriver Noel Skaarup, fra nbc-gruppen, der driver Boligassistancen.dk.

Firmaet kalder sig et af de førende boligrådgivere i landet, men har siden den digitale tinglysning blev taget i brug kun kunnet få tinglyst én eneste ejendomshandel – og ligger stadigt inde med 532 ejendomshandler, som ikke er blevet tinglyst.

”Dette bevirker, at sælgerne ikke kan få købesummen rettidigt frigivet/udbetalt (hvilket pengeinstitutterne selvsagt ikke er kede af, da deponeringskontiene er en god renteindtægt for pengeinstitutterne). Endvidere kan boligkøberne ikke få tinglyst deres ejerskiftelån, hvilket forøger omkostningen til meget dyr mellemfinansiering betydeligt (hvilket pengeinstitutterne selvsagt heller ikke er kede af). Det nye digitale tinglysningssystems katastrofale fejl og mangler medfører således meget betydelige finansielle omkostninger for såvel boligsælgere som boligkøbere. De eneste vindere herved er pengeinstitutterne,” skriver Noel Skaarup.

Det største kaos synes at herske på området for fuldmagter.

”Der er konstateret og dokumenteret fejl i 90 procent af rettens registrering af vore fuldmagter, og selv ved detaljeret skriftlig reklamation herover, oplever vi, at samme eller andre nye fejl gentages for de samme fuldmagter! Afdelingen, der tager sig af denne dokumenthåndtering, er i totalt kaos, og medarbejderne har til os skrevet, at de originale fuldmagter ligger i dynger på gulvet. Vi har fortsat ikke fået registreret fuldmagter, der blev indsendt til retten d. 2. september 2009!” lyder beskrivelsen fra nbc-gruppen.

Dæmpet kritik
Hos Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) er kritikken noget mere afdæmpet.

Foreningen mener, at det til dels er brugernes egen skyld, når den digitale tinglysning ikke virker. Medlem af foreningens bestyrelsesmedlem Arne Madsen siger til ComON, at både ejendomsmæglere og boligadvokater stadig mangler viden om systemet.

”Der er mange aktører, der ikke har givet det nok opmærksomhed og derved sikret sig en viden og uddannelse til at håndtere dette. Vi har i DE haft mange på kursus, så de fleste af vores medlemmer er forberedt på dette. Men vi får dagligt papirskøder fra advokater, der ikke har opdaget, at der er kommet et ny system,” skriver Arne Madsen i en mail til ComON.

Den voldsomme kritik af fuldmagtshåndteringen, som nbc-gruppen har rejst, finder man også hos Dansk Ejendomsmæglerforening:

”…Mange advokater og ejendomsmæglere har valgt en forretningsgang, hvor kunden overlader alt det tekniske til deres rådgiver, og derfor er fuldmagtsordningen valgt som en fast del af pakken. Tinglysningssystemt har dog normeret bemanding efter, at fuldmagtsordningen er en undtagelsesmulighed, hvorfor denne del af systemet er brudt sammen, idet fuldmagter ikke bliver registreret betids for at skøder kan tinglyses før overtagelsesdagen,” konstaterer Arne Madsen.

Han mener, at en del af problemerne kunne have været undgået, hvis PBS havde været tidligere ude med den nye digitale signatur til home-bank-kunder. Så kunne brugen af signatur være blevet mere gængs og derved sparet en masse fuldmagter.

Ifølge Domstolsstyrelsens direktør Adam Wolf er der i de første tre uger er foretaget 25.257 anmeldelser og 272.694 forespørgsler og over 60 procent af anmeldelserne er i gennemsnit blevet tinglyst samme dag, de er modtaget. De tal kan man dog ikke forstå hos nbc-gruppen:

”(Vi vurderer at ) mindst 90 procent af de af Domstolsstyrelsen angivne anmeldelser er afvist/fejlagtige,” skriver Noel Skaarup.

Han er ikke alene med sin kritik, anfører han:

”Vi er dagligt i kontakt med et meget stort antal ejendomsmæglere, advokater og pengeinstitutter samt realkreditinstitutter over hele landet, og ALLE melder om de samme problemer med et nærmest uanvendeligt og tilsyneladende ikke brugertestet digitalt tinglysningssystem”.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere