Kommuner mangler entusiasme for digital forvaltning

En norsk konsulent mener, at Danmark er foregangsland når det gælder digitalisering i det offentlige. Men de danske kommuner mangler engagement og entusiasme omkring den digitale fremtid.

På to år er Norge faldet fra første til sidste plads på EU-Kommissionens top-syv liste over de medlemslande, som er bedst til digital forvaltning. Danmark er i samme periode gået fra midten af listen til førstepladsen. Det norske konsulentfirma Plogen har undersøgt den danske og norske indsats inden for digital forvaltning og mener at forskellen skyldes, at Norge mangler et nationalt projekt med ansvar for samordnet udvikling på tværs af den offentlige sektor.

Samtidig mangler der konkrete målepunkter, som giver et klart billede af status og fremskridt, og de norske myndigheder har ikke formået at standardisere grænseflader og datamodeller. Danmark har klaret at udarbejde en fælles offentlig standard for den digitale signatur, OCES, mens Norge kun har vedtaget en strategi på området, som ikke bliver fulgt af alle offentlige myndigheder.

Det danske Projekt Digital Forvaltning bliver også fremhævet for sit bidrag til udviklingen af almennyttige fællestjenester som eBoks og virk.dk. Partner Glenn Murray fra Plogen er dog ikke i tvivl om, at der også er områder, hvor Danmark kan lære af sit norske broderfolk.

»Vores indtryk er, at norske kommuner viser større entusiasme og engagement omkring den digitale fremtid end deres danske modstykker. Vi har ikke beskæftiget os med, hvilke årsager dette kan have, men vi ser at danske centrale myndigheder står overfor en udfordring i forhold til at få lokalforvaltningen til at tage de initiativer og den selvstændige rolle, som landets udvikling kræver,« siger Glenn Murray til ComON.

En rapport fra Progen med overskriften »Skal vi ta en dansk en« roser Danmark for at være tydelig og stærk i sin standardisering af it i den offentlige forvaltning, men når det gælder den politiske del af projektet er Norge fortsat førende.

»Vi tror, at hvis lokalforvaltningen i Norge kunne have bygget på det fundament, som Videnskabsministeriet har etableret i Danmark, så ville vi hurtigt kunne konkurrere med Danmarks topplacering. For danske centrale myndigheder mangler stadig at bevise at de er i stand til at gennemføre det politiske projekt, som den digitale forvaltning er, med samme klogskab som de har bygget det faglige fundament. På dette område oplever vi, at Norge har et forspring, selv om nogen nok vil sige, at vi er startet i den forkerte ende,« siger han.

Den norske konsulent undrer sig over, at de danske myndigheder stadig er meget tilbageholdende med at indføre open source software.

»Vi er også overrasket over relativ lav opmærksomhed omkring open source løsninger i Danmark. Den infrastruktur som er på plads omkring OIO, burde være velegnet til at tilbyde open source løsninger til den offentlige sektor. Vi tror, at sådanne tilbud vil give et skub både for forståelsen af potentialet i OIO og for Videnskabsministeriets strategi,« slutter Glenn Murray.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere