Antallet af sikkerhedsbrister eksploderet

Antallet af rapporterede sikkerhedsbrister har oversteget tallet for sidste år. Virus og orme bliver mere og mere sofistikerede, og hackerne er i dag langt mere fokuserede på at blive set. Sådan lyder vurderingen fra den amerikanske sikkerhedsguru, Elias Levy.

Antallet af rapporterede sikkerhedsbrister har allerede nu oversteget antallet for sidste år. Virusser og orme bliver stadigt mere sofistikerede, og mønstret omkring hacking har også ændret sig. Det vurderer den amerikanske sikkerhedsguru, Elias Levy.

Han har i mange år været fast tilknyttet sikkerhedstjenesten BugTraq, hvor han har været med til at afsløre sikkerhedshuller. Senest har han været med til at danne firmaet SecurityFocus, der for nylig er blevet købt af Symantec.

På et seminar arrangeret af FortConsult gav han sin vurdering af trusselsbilledet, som det ser ud nu og i fremtiden.

Flere huller end nogensinde før

Elias Levy fortalte, at man allerede på nuværende tidspunkt har oversteget antallet af rapporterede sikkerhedshuller i forhold til sidste år, hvor der blev fundet cirka 1560 nye huller. I år er man allerede nået op på omkring 2400. Det er ny rekord.

Ifølge Elias Levy går der i dag kortere tid fra et hul opdages, til nogen har udnyttet det. Det stiller store krav til kompetencen omkring IT-sikkerhed og skaber et behov for pålidelige informationer om sikkerhedshuller.

- Det vigtige er, at de ansvarlige hurtigt får advarsler om huller, så de kan tage deres forholdsregler, sagde han.

Hacker for deres egen skyld

Elias Levy fortæller, at man i de senere år har set ændring i de idealer, som hackere bruger som undskyldning for deres indbrud i diverse systemer. Tidligere var de, der blev angrebet, oftest firmaer og organisationer, der blev mistænkt for at tilbageholde informationer

- Tidligere var det i stor grad sådan, at hackerne arbejdede ud fra et ideal om fuld åbenhed på internettet. Det er ikke længere tilfældet. Vi ser mere og mere en tendens til, at grupper af hackere arbejder for at gøre opmærksom på sig selv ved at ændre på indholdet af hjemmesider, så enhver kan konstatere, at de har hacket systemet. Det er sådan lidt i stil med ?se mig!?, sagde sikkerhedseksperten.

Det betyder, at hvem som helst, der har en sårbar hjemmeside, kan risikere at blive mål for et deface.

Ormen kommer

Et andet problem er, at de virusser og orme, som kommer ud med jævne mellemrum, bliver stadig mere avancerede. Typisk er det den måde, de spreder sig på, der er blevet bedre. Virusserne og ormene har simpelthen flere kanaler, de kan anvende, når de skal inficere en anden computer.

- Nimda er et godt eksempel på en meget avanceret orm med flere kanaler, som den spreder sig igennem. Nimda havde fem kanaler. Det er væsentligt flere, end vi har set tidligere. Igen øger det behovet for, at man sikrer sig ordentligt og får pålidelig information om sikkerhedshuller, sagde Elias Levy.

Ledelsens ansvar

Elias Levy gav følgende råd til ledere, der vil højne IT-sikkerheden i deres virksomhed:

- Man skal tænke sikkerhed som kvalitet. Sikkerhed er jo en proces, hvor man konstant skal vurdere truslen og de konsekvenser, der kan være af et indbrud i systemet.

Han mente dog ikke, at man skal sikre mod alle de trusler, der findes:

- Man skal se på hvilke systemer, man har, som kan være sårbare, og om de indeholder information, som ikke må falde i de forkerte hænder. Hvis det er tilfældet, er det klart, at man lave tiltag, der kan sikre disse informationer bedre. Men samtidig er der jo ingen grund til at sikre mod noget, der ikke vil være et problem.

Han sagde, at det er ledelsens ansvar at sørge for, at sikkerheden er i orden.

- Ledelsens opgave er at sørge for at fastlægge i hvor høj grad, man skal sikre sig. Når man har fastlagt det, skal man sørge for, at man lever op til det. Det er ikke IT-afdelingens ansvar at fastlægge virksomhedens sikkerhedspolitik. Den skal blot sørge for, at beslutningerne føres ud i livet, siger Elias Levy.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere