Dansk supercomputer sætter verdensrekord

Det naturvidenskabelige fakultet ved Århus Universitet har taget en ny supercomputer i brug. De første beregninger er gået over al forventning. Det er lykkedes for en forsker at få maskinen til at udføre 20 milliarder ligninger med 20 milliarder ubekendte. Det er en fordobling af den hidtidige rekord.

Den nye supercomputer ved Aarhus Universitets fakultet for naturvidenskab har sat verdensrekord i beregning. Det er lykkedes en forsker at få maskinen til at udføre 20 milliarder ligninger med lige så mange ubekendte. Det er ny verdensrekord.

Maskinen, der er leveret af IBM, er forskellig fra de klyngeinstallationer, der står på universiteterne DTU og SDU. Den primære forskel er, at alle 32 processorer har adgang til den fælles hukommelse. Dermed er maskinen i stand til at udføre beregninger, der ikke ville kunne lade sig gøre på en klyngecomputer.

På de traditionelle klyngemaskiner, der består af et antal almindelige bordcomputere, som er koblet sammen i et netværk, skal beregningerne kunne deles op i flere stykker, som så behandles af hver sin processor. Det giver nogle begrænsninger for, hvilke typer af beregninger disse maskiner kan anvendes til.

Flere fordele

Den nye maskine på Aarhus Universitet består af 32 1.3 GHz processorer, der er koblet sammen til en kraftfuld maskine. Det giver mulighed for at lave beregninger der baserer sig på et enkelt udgangspunkt. Man skal altså ikke dele beregningerne op. Maskinen er den første af sin slags i det danske universitetsmiljø.

En anden fordel er, at alle processorer har adgang til den samlede hukommelse på i alt 64 Gb. Dermed kan maskinen håndtere væsentligt større programmer end en tilsvarende klyngecomputer.

Det giver mulighed for blandt andet at udføre beregninger om aerodynamik til vindmøller, et projekt som en flok forskere fra Risø har fået bevilliget regnetid til. Tilsvarende maskiner benyttes af den engelske vejrtjeneste til at lave vejrprognoser med.

Projekter inden for kvantemekaniske beregninger, kemi og genetik nævnes som andre muligheder for den nye supercomputer.

Godt med

Fakultetet er naturligvis glad for den nye maskine.

- Nu kan vi igen være med i front af forskningen. Efter nogle år, hvor vi har været udsultet på dette område, er det rart at kunne se, at vi kan få skabt nogle resultater. Nu er vi kommet på niveau med dem, vi normalt sammenligner os med, siger driftsleder og cand.scient, Niels Carl Hansen.

Regnekraften oplyses til at være maksimalt 166 gigaflops. Det skyldes primært, at processorerne er i stand til at udføre fire beregninger per clockcycle. Til sammenligning kan en Pentium 4 lave 2 beregninger per clockcycle. Maskinen har, ifølge IBM, den højeste ydeevne per processor for maskiner af denne type.

Men der er ingen grund til at hvile på laurbærrene. Fakultetet forventer at maskinen vil have en levetid på omkring 4 år. Til den tid vil den nemlig være blevet for langsom.

Fakultetet vil ikke oplyse prisen på den nye maskine, men Niels Carl Hansen oplyser, at den er ?væsentligt dyrere? end en klyngemaskine med den samme regnekraft.

Den store nyankaffelse har fået sig et navn af universitetet: Den hedder Fenris.

Relevant link:

Fenris-computeren på Centre For Scientific Computing Aarhus




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere