Velfærdskommission: Fogh har misset forskningsmålet

Regeringen har været nølende med uddeling af forskningsmidler, og nu er det ved at være for sent at nå Barcelona-målsætningen.

Velfærdskommissionen mener, at regeringen har været for langsom til at uddele forskningsmidler, og at vi derfor ikke længere kan få fuldt udbytte af at opfylde Barcelona-målsætningen om at bruge én procent af bruttonationalproduktet på offentlig forskning inden 2010.

»Når det er svært at nå 2010-målet, er det netop, fordi man ikke er kommet i gang. Jo længere tid der går, før man kommer i gang, jo sværere bliver det,« siger velfærdskommissionens formand, Torben M. Andersen, til Politiken.

Det er nødvendigt at øge forskningsbevillingerne gradvist, så universiteterne får mulighed for løbende at opbygge stærke forskningsmiljøer, der er i stand til at opsuge bevillingerne, når de engang kommer. Men regeringen har endnu ikke vist vilje til at afsætte ekstra midler, fordi den ønsker at afvente et udspil fra Globaliseringsrådet i foråret 2006, inden den store tegnebog tages op af lommen.

Det betyder, at optaget af ph.d.-studerende kun vil stige fra de nuværende 1100 om året til 1400 og 1600 i de kommende år - velfærdskommissionen understreger, at der allerede i dag er brug for at optage 2700 ph.d.-studerende om året.

Forskerne har længe kritiseret regeringen for at være for at være for tøvende, og på universiteterne er man nu fanget i en uheldig venteposition, fordi de - selv efter Globaliseringsrådets udspil - ikke kan være sikre på, at bevillingerne kommer.

»Vi er nødt til at forholde os til virkeligheden. I år har universiteterne samlet set nedgang i deres budgetter, og i udspillet til Globaliseringsrådet står der, at der skal være færre basismidler, så det vil jo være dybt uansvarligt af os på universiteterne at bruge flere penge. Vi kan ikke investere i en fremtid, vi ikke kender, når fordelingen af penge er usikker. Så vi går og holder vejret alle sammen«, siger rektor på Syddansk Universitet, Jens Oddershede, der er formand for koordinationsudvalget for forskning.

Danmark bruger i dag 0,72 procent af bruttonationalproduktet svarende til 11 milliarder kroner på forskning. Hvis vi skal nå forskningsmålet i 2010, er det nødvendigt at øge bevillingerne med fem milliarder kroner om året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere