Europæere får to år gamle Java-spil

Skal der ske et boom i små Java-spil til mobiltelefonen, så skal det ske i begyndelsen af 2003. Men hvor skal spillene komme fra? Et lille firma har fået lov til at sælge to år gamle koreanske spil i Europa.

I løbet af den forestående jul skal 20 millioner europæere gerne blive glædeligt overraskede over at finde en mobiltelefon under juletræet.

Mobiltelefoner med mulighed for at afvikle Java-spil og -applikationer, vel at mærke.

Det åbner et stort marked for netop spillene, som skal få omsætningen på SMS-beskeder, ringetoner og logoer til at blegne. Et godt spil vil snildt kunne koste 20-30 kroner.

- Udbyderne, det vil sige mobilselskaber og portaler, er sultne efter Java-spil i øjeblikket. Det er et spørgsmål om at kunne levere nok, for Orange vil sælge deres egne spil, og det samme vil alle andre udbydere, siger Ulrik Debo.

Han er dansker og medstifter af et lille britisk firma, LDC Network, der har indhentet rettigheder til i fem år at sælge Java-spil i Europa, udviklet af 18 koreanske softwarehuse.

Tjente millioner

- Koreanerne er langt foran os. De spil, de tjente millioner på for to år siden, passer til de nye europæiske mobiltelefoner i dag, siger Ulrik Debo.

LDC Network har i øjeblikket omkring 300 spil at sælge af. Seks programmører i England tilpasser spillene efter europæiske forhold i samarbejde med de koreanske firmaer.

Fidusen er, at de to år gamle spil for længst er afskrevet af koreanerne selv, så enhver tjent koreansk won er ren profit.

Et par af de danske mobilselskaber har hen over sommeren åbnet for download af Java-spil, men endnu er udbredelsen af Java-telefonerne meget lille og kendskabet til teknologien om muligt endnu mindre.

En underskov af danske Java-huse venter blot på mobilspillenes gennembrud, før de også er klar med spil til udbyderne. Men Ulrik Debo mener at have et forspring:

Svært at tjene på Nokia

- Alle vores spil er gennemtestede i markedet. Alle fejlene er for længst rettet i de to år gamle spil, mener Ulrik Debo, der er tilfreds, hvis han blot kan være 6-9 måneder foran de europæiske udviklere, efterhånden som spillene og mobiltelefonerne bliver mere avancerede.

LDC Network har travlt med at smede, mens jernet er varmt. Hvis Java-spillene skal have succes, sker det i første halvår næste år. Er Ulrik Debo og hans ni kolleger ikke med i front på det tidspunkt, vil alt for mange andre lignende firmaer snuppe markedet, indrømmer han.

Foreløbig har firmaet kontrakter med Ericsson, teleselskabet Vodafone og en række andre operatører. Nokia har LDC Network imidlertid problemer med:

- Club Nokia (Nokias kundenetværk, red.) tog til Korea for at købe spil af udviklerne. Men 18 af de 25 største Java-huse henviste til os, og så måtte finnerne tage til London og forhandle med os omkring vores lille campingbord, siger Ulrik Debo stolt.

Men de forhandlinger kom der ikke noget særligt ud af. Nokia tilbød en model, hvor LDC Network og Nokia kunne dele omsætningen (revenue sharing) på spillene i en 80/20 fordeling. Altså 80 procent til Nokia, resten kan LDC Network dele med de koreanske partnere.

- Uanset hvordan vi vender og drejer sådan et tilbud, så er det umuligt at tjene penge på det. De færreste spiludbydere kan tjene penge på Nokia, siger Ulrik Debo.

Indtjeningen er baseret på revenue sharing, så LDC Network må vente med at tjene penge, til markedet for alvor skydes i gang.

Anderledes koreansk model

Teleanalytikeren John Strand har i flere år beskæftiget sig med udviklingen inden for mobilt indhold i blandt andet Korea, og han har stor tiltro til forretningsmodellen:

- LDC Network arbejder med et land, hvor det, vi kalder fremtiden, er virkelighed i dag, siger John Strand.

Han understreger dog, at det ikke er lige til at overføre den koreanske model til Europa.

Dels benytter koreanerne mange flere standarder end Java. Dels ligger den primære omsætning i mobilt indhold hos mobiloperatørerne, hvor det i Europa især er portalerne, der i dag tjener penge på ringetoner og lignende.

- Men konkurrencen er hård. At sige, at man er foretrukken leverandør af mobilt indhold til Vodafone, har ikke nogen betydning, siger John Strand.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere