Internet til Sydpolen

WWW ? WorldWideWeb - kommer i løbet af nogle år til at kunne leve bedre op til sit navn. Internettet er på vej til Antarktis gennem 1670 kilometer fiberoptik, der skal trækkes gennem nogle af de mest uvejsomme områder på kloden.

Internettet kommer til Sydpolen. Det er resultatet af en beslutning om at trække fiberoptik til forskningsstationen ved Antarktis. Det skriver BBC Online torsdag.

Men foreløbig må forskerne væbne sig med tålmodighed, før der kan surfes løs. Opgaven med at trække de 1670 kilometer fiberoptik gennem is, sne og bjerge, anses for at blive en stor udfordring.

Man forventer at forbindelsen vil kunne tages i brug i år 2009.

Sydpolen er et de eneste beboede steder på kloden, hvor kommunikation med de geostationære kommunikationssatellitter ikke kan lade sig gøre. Det har besværliggjort kommunikation til og fra basen, der indtil nu har måttet forlade sig på satellitter, der kun kan bruges i et kort tidsrum hver dag.

En fiberoptik vil løse dette problem og give mulighed for at fjernovervåge forskningsprojekter, der er i gang på basen. Internet og almindelig telefoni kommer oveni.

Derfor har ?The American National Science Foundation? sat projektet i licitation. Prisen forventes at blive i omegnen af 1,9 milliarder kroner (250 millioner dollar).

Enorm udfordring

Det bliver en enorm udfordring at lægge kablet. Det skal efter planen lægges direkte oven på det antarktiske plateau. Det skaber en række problemer. Blandt andet kan arbejdet kun udføres i løbet af sommermånederne, hvor forholdene lige akkurat tillader bygningsarbejde.

Kablet vil i løbet af kort tid blive dækket af is, hvor det vil blive udsat for temperaturer i omegnen af minus 50 grader celsius. Det gør kablet meget stift og dermed meget udsat for fare for brud.

Et andet problem er, at kablet skal trækkes hen over adskillige gletchere, der er i konstant bevægelse. Derfor bliver det nødvendigt at sørge for, at kablet kan strække sig i takt med gletchernes bevægelser.

Lyslederen skal efter planen udgå fra Concordia, en fransk base, der kan anvende de geostationære kommunikationssatellitter. Herfra skal kablet strække sig 1670 km til basen ved Sydpolen.

Forskerne regner med, at det vil blive nødvendigt at udvikle nye snetraktorer, der kan klare det enorme arbejde med at lægge kablet ud. De traktorer, man råder over i øjeblikket, kan nemlig kun trække op til cirka 30 tons, og det anses ikke for at være nok.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere