Den 30. maj i år vedtog EU Parlamentet at udvide mulighederne for at gemme oplysninger om kommunikation via e-mails og telefon. Det skete ved at give sin støtte til et ændret EU-direktiv om telekommunikation.
Vedtagelsen markerede et skifte i holdningen hos de to største grupper i parlamentet - den socialistiske gruppe og konservative gruppe. De havde hidtil været imod.
Men tilføjelser til direktivteksten om, at den øgede datalogning skal være passende i forhold til den mulige lovovertrædelse, og at overvågningen skal være af begrænset varighed, fik dem til at skifte standpunkt.
Nu er et udkast til en overordnet plan på området blevet lækket til offentligheden.
Udkastet viser, at EU-regeringerne vil kræve mindst ét år og maksimalt to års opbevaring af trafikdata hos telefonselskaber og internetudbydere.
Udkastet til planen er skrevet af den belgiske regering - og går ifølge borgerrettighedsorganisationen Statewatch længere end tidligere set i EU. Det er Statewatch, der opsnappede udkastet for nylig.
Alle lande skal være med
De loggede oplysninger skal opbevares i et centralt computersystem. For at få adgang til oplysningerne kræves ifølge udkastet en dommerkendelse, men den frygter Statewatch vil blive uddelt alt for lempeligt.
De gemte data skal inkludere oplysninger om, hvem der har modtaget mails eller telefonopkald fra hvem. Det gælder også tidspunktet og varigheden af kommunikationen samt personlige detaljer om abonnenter til alle former for kommunikations-enheder, fremgår det af forslaget.
I forslaget henvises ikke længere til bekæmpelse af terrorisme, men til forbrydelser som handel med kvinder, pædofili, narkohandel, hvidvask af penge, racisme, svindel og kapringer.
Bliver forslaget vedtaget af EU's regeringer i næste måned skal alle lande følge reglerne. Dette er ikke, hvad der blev sagt, da telekommunikationsdirektivet blev ændret i maj, pointerer Tony Bunyan, redaktør på Statewatch:
- Da sagde regeringerne, at det ikke ville blive bindende for medlemsstaterne. Det måtte det enkelte lands parlament selv bestemme. Nu ved vi, at de hele tiden havde til hensigt at gøre det bindende overalt i Europa, siger han i en kommentar.
Således må et land ikke afvise at udlevere oplysninger til et andet land med henvisning til menneskerettighederne og privatlivets fred.
Borgere må ikke se oplysninger
Udkastet understreger, at de opbevarede data skal sikres, men oplyser ikke hvordan. Ligeledes får EU-borgerne ikke lov til at se, hvilke oplysninger der ligger i trafikdata-registret. Dermed kan borgerne ikke se, om oplysningerne er faktuelt rigtige.
Borgerne får ifølge udkastet heller ikke lov til juridisk at afprøve opbevaringen af data.
Den 14. august sendte det danske EU-formandsskab et spørgeskema ud til de øvrige 14 regeringer, hvor de skal svare på spørgsmål om opbevaring af trafikdata. De skal besvares inden den 9. september.
Læs udkast til planen her (pdf-fil).
Læs Statewatchs kommentarer til udkastet her.