Jyske Bank dropper egne it-systemer i gigantisk systemskifte

Stort set al it i Jyske Bank - inklusive den roste netbank - skal nu udskiftes.

Jyske Bank har overraskende besluttet helt at stoppe sin selvstændige it-udvikling fremover. Banken vil i stedet være kunde hos Bankdata, der driver it-udvikling for Sydbank og 13 andre mindre pengeinstitutter i provinsen.

Beslutningen betyder, at Jyske Banks it-systemer overordnet erstattes med den it-platform, som Bankdata bruger.

Parterne har indgået en rammeaftale, som nu afventer godkendelse af konkurrencemyndighederne. Hvis aftalen godkendes, skal Jyske Bank ifølge dagens udmelding overgå til at anvende Bankdatas systemkompleks om to år.

”I den mellemliggende periode vil Bankdatas systemer blive udbygget, således at systemerne ved overgangen lever op til de særlige krav, som Jyske Bank har. For at sikre dette, stiller Jyske Bank hurtigst muligt mere end 100 systemudviklere til rådighed for systemudviklingen på Bankdata,” hedder det i meldingen.

Aftalen skal realisere stordriftsfordele, altså besparelser, for Jyske Bank og Bankdata i størrelsesesordenen 200 millioner kroner om året.

ComON har spurgt Jyske Banks bankdirektør med ansvar for it, Leif F. Larsen, om udskiftningen også kommer til at gå ud over bankens roste netbank.

Svaret er, at det gør den med stor sikkerhed.

”Vi skal nu i gang med en analysefase og se på, hvor forskellige vores systemer er. Meget tyder på, at det er stort set alle systemer, der skal ændres. Mit gæt er, at det også kommer til at gælde netbanken,” siger han.

Leif F. Larsen forklarer, at Bankdata og Jyske Bank ganske vist har de samme basale it-platforme, men at der alligevel er store forskelle mellem systemerne.

En af de afgørende forskelle er, at Bankdatas systemer er udviklet som multibank-systemer, mens Jyske Banks systemer kun er udviklet til én bank – et forhold, der gør genbrug af Jyske Banks systemer i Bankdatas systemer stort set umulig.

Jyske Bank har i dag 365 it-udviklere ansat. Om to år, når sammenkædningen med Bankdata er gennemført, venter banken at have reduceret det tal til mellem 80 og 100 udviklere.

Aftalen indebærer, at Bankdata på udviklingssiden bliver blandt de største enheder på pengeinstitutmarkedet.

Dermed er magtfoldet i forhold til de to sjællandske bankcentraler, SDC og BEC, blev kraftigt rykket. Disse parter har som tidligere omtalt på ComON førhen diskuteret en sammenlægning, der skulle gøre de tre bankcentraler til en. En fusion mellem bankers udviklingsafdelinger er oplagt, fordi bankerne ofte udfører de præcist samme udviklingsopgaver.

Diskusionerne mellem Bankdata og SDC og BEC blev dog aldrig til noget, da parterne ikke kunne blive enige om, hvorvidt en fusioneret bankcentral skulle ligge på Sjælland eller i Jylland.

Mens parternes udvikling skal samles hos Bankdata i Fredericia, skal bankernes driftsopgaver efter planen fremover varetages af Jyske banks datterselskab JN Data.

Ifølge dagens melding er det hensigten og en forudsætning for realisering af aftalens fulde potentiale, at driftsopgaven for Bankdata skal udføres af JN Data i Silkeborg, der i forvejen er driftscentral for bl.a. Jyske Bank. Aftalen herom forventes indgået i nær fremtid, hedder det i meldingen fra Jyske Bank.

Også BEC og SDC har tidligere besluttet at lægge deres drift over til JN Data.

Overvejelserne omkring selve driften, som består i at vedligeholde nogle store mainframes, er normalt helt adskilt fra udviklingsopgaverne, men i dagens aftale-kompleks hænger tingene alligevel lidt sammen.

”Den samling, der sker af IT-driften omkring JN Data, hvor BEC og SDC bliver partnere, og hvor det er hensigten, at Bankdata ligeledes vil køre sin IT-drift, har været en medvirkende årsag til, at vi har taget det for Jyske Bank historiske skridt at indlede samarbejde med andre om bankens IT-udvikling”, siger Jyske Banks ordførende direktør Anders Dam.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere