- I glæden over transaktionen var vi nok lidt for optimistiske i vores forventninger.
Det siger administrerende direktør for Columbus IT Partner, Carsten Dilling til Computerworld Online om de forventede gevinster ved en samarbejdsaftale med KMD om salg af Axapta-løsninger.
Forventningerne er skruet ned blot to en halv måned efter aftalens indgåelse - og det har blandt andet medvirket til dagens nedjustering af det skønnede årsresultat før afskrivninger og goodwill på 25-30 millioner kroner.
Dilling: Ændrede signaler fra KMD
Der var stor glæde og tilfredshed hos både Columbus IT Partner og KMD, da de den 31. maj i år offentliggjorde KMD's overtagelse af kommuneaktiviteterne fra konkurrenten.
I tillæg til salgsaftalen indgik de to virksomheder en fem-årig aftale om, at KMD vil bruge Columbus IT Partner som sin foretrukne partner, når det drejede sig om løsninger baseret på Axapta. Aftalen giver Columbus IT Partner ret til royalities fra salget af Axapta-løsninger.
Det fik Columbus til at opjustere sine forventninger til årsresultatet før afskrivninger og goodwill (EBITDA) fra 50 til 70 millioner kroner.
Dette billede er drastisk ændret i dag. Nu noterer selskabet, at der er "opstået en del usikkerhed om KMD's fremtidige produktstrategi". Det vil indvirke væsentligt på årsresultatet, konkluderer Columbus IT Partner i sin halvårsrapport.
EBITDA forventes nu at lande i intervallet 35-40 millioner kroner, mens omsætningen bliver omkring 650 millioner kroner. Før var intervallet fra 650-675 millioner kroner.
- Vi mente, at der var gode muligheder allerede i andet halvår af 2002, men så er der kommet signaler fra KMD, der har skabt tvivl om det, siger Carsten Dilling.
Han tilføjer, at indkøringen af samarbejdet mellem virksomhederne og deres produkter "er mere kompliceret", end hvad de forventede i maj. Dog frygter han ikke, at KMD er ved at lægge de tilkøbte produkter på hylden.
- 50 millioner kroner vil i så fald være et stort beløb at bruge. Netop beløbets størrelse indikerer, at KMD vel vil bruge det til noget. Det har kunderne også en forventning om, siger han.
KMD: Vi har ikke ændret signaler
Administrerende direktør for KMD, Lars Monrad-Gylling, bemærker, at Carsten Dilling principielt har ret i, at der er usikkerhed om KMD's produktstrategi.
- Vi har hele tiden sagt, at vi ville se på den samlede produktpalette efter overtagelsen. Hvad kan leve videre af vores og deres? Den usikkerhed har der hele tiden været indbygget, siger han.
Derfor vil Lars Monrad-Gylling ikke udtale sig om, hvad KMD præcis vil videreføre. Det har organisationen knap nok haft tid til på grund af ferien. Det er efteråret sat af til.
- Hvad Columbus IT Partner har bygget deres forventninger på, kan jeg ikke svare på, men igen - vi siger, hvad vi hele tiden har sagt,
Dilling: Nu skal der tjenes penge
Carsten Dilling begrunder meldingen omkring KMD-aftalen med ønsket om at levere så præcis information til markedet som muligt. Han håber dog ikke, at nedjusteringen skal komme til at skygge over forbedringen i resultatet.
Trods en svagt faldende omsætning er underskuddet væsentligt reduceret - fra 52 millioner kroner til 5 millioner kroner. Det er sket i et år med megen intern uro som følge af omfattende ændringer, hvor hver femte medarbejder er fyret.
Endvidere er de løbende omkostninger reduceret med 80 millioner kroner om året.
- Nu er vi ude af rekonstruktionsfasen. Det betyder for mig, at vi ikke længere over for hinanden kan bruge uroen som undskyldning for ikke at tjene penge. Vi skal blive profitable i den næste fase, siger Carsten Dilling.
Konsolideringsfasen er planlagt til at køre de næste 6-12 måneder. Derefter kan Columbus IT Partner tage fat på en vækstfase igen.
- Forretningerne er der. Vi skal bare være der, siger Carsten Dilling.