Kommuner uden it-nytænkning

9 ud af 10 it-chefer satser benhårdt på sikker drift i stedet for at udnytte de muligheder for at nytænke it-platformen, som kommunalreformen åbner op for.

Regeringens stramme deadline og lokalpolitikernes frygt for at blive hængt ud i pressen nævnes som de største stopklodser for nytænkninger.

Det skriver IT-avisen ComON, der udkommer i denne uge.

Sammenlægningen af kommunerne burde give it-cheferne mulighed for at skabe én stor moderne it-platform skabt af nytænkning og kreativitet.
Den mulighed er it-chefer rundt om i det kommunale landskab dog tvunget til at kaste direkte i skraldespanden. 9 ud af 10 fusionskommuner er tvunget af blandt andet pres fra bange lokalpolitikere og tidspres til at satse benhårdt på "sikker drift".

Det viser en rundspørge, som IT-avisen ComON har foretaget til 10 fusionskommuner af forskellig størrelse landet over.

»Vi satser kun på sikker drift på grund af tidsfaktoren og økonomien. Det er vi nødt til at gøre, fordi der er en urokkelig dato ude i horisonten. Der bliver desværre ikke noget rum for eksperimenter eller til at se på, hvad vi egentlig godt ville have,« siger Hans Lembøl, it-chef i Slagelse Kommune. VK-regeringen har valgt 1. januar 2007 som datoen, hvor fusionerne træder i kraft.

90 procent af kommunerne nytænker ikke
It-chefen i Slagelse er ærgerlig over, at man ikke kan udnytte kommunalreformens muligheder til at kaste de eksisterende it-systemer op i luften og skabe en unik it-platform.

»Vi forstørrer bare en lille it-platform i stedet for at lave et fremtidsrettet og fremtidssikret system. Det burde handle om at tage nye teknologier i brug og se på, hvad er "state of the art" i dag. I stedet for er vi nødt til at satse benhårdt på sikker drift. Så forsvinder hele meningen med at nytænke i forbindelse med kommunalreformen,« siger Hans Lembøl.

Slagelses it-chef er ikke alene i det kommunale landskab. ComON har talt med 10 it-chefer i fusionskommuner af forskellig størrelse og rundt om i landet. 90 procent af it-cheferne satser ligesom Hans Lembøl stramt på sikker drift. Nytænkning er der ikke plads til. Samme melding møder man i Fakse Kommune, der skal slås sammen med Haslev og Rønnede.

»Nytænkningen må desværre vige, fordi tiden og ressourcerne gør, at der slet ikke er rum til en udvikling af den digitale forvaltning,« siger it-chef i Fakse, Peter Hegnøj. Fakses it-chef mener, at man burde have udnyttet muligheden til at gøre kommunernes it-systemer gearet til borgernes selvbetjening i et helt andet omfang end i dag.

Lokalpolitikere bange for medierne
It-cheferne fortæller i ComONs undersøgelse, at manglende tid og ressourcer er afgørende for, at man bliver nødt til at satse på sikker drift og glemme alt om nytænkning af it-platformen. Men også et andet aspekt gør sig gældende. Lokalpolitikere er nemlig ifølge flere it-chefer bange for dårlig omtale. Derfor ønsker de, at it-cheferne satser på "sikker drift".

»Lokalpolitikerne interesserer sig ikke for it. De er fuldstændig ligeglade - bare det virker. De er bange for, at pressen vil kaste sig over dem, hvis noget går galt. Men det er bare ærgeligt at kaste alt nytænkning over bord, bare fordi man er bange for pressen,« siger it-chef Hans Lembøl.


FAKTABOKS:

Nytænkning, nej tak
ComON har talt med 10 fusionskommuner om, hvorvidt de satser på at nytænke deres it-platform i forbindelse med kommunalreformen. Ni af de adspurgte it-chefer i fusionskommunerne satsede dog entydigt på "sikker drift" og ikke nytænkning.

Slagelse: Ingen nytænkning
Fakse: Ingen nytænkning
Assens: Ingen nytænkning
Aalborg: Ingen nytænkning
Næstved: Ingen nytænkning
Lolland: Ingen nytænkning
Skanderborg: Ingen nytænkning
Holbæk: Ingen nytænkning
Viborg: Ingen nytænkning
Kalundborg: Nytænkning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere