EU: Kommission og parlament strides om patenter

EU-kommissionen ikke vil acceptere EU-parlamentets ønsker om at genstarte førstebehandlingen af softwarepatent-direktivet. Dermed er bolden tilbage i Ministerrådet, som muligvis skal tage stilling til det omstridte direktiv allerede i næste uge.

EU-kommissionsformand Jose Manuel Barroso har afvist EU-parlamentets ønsker at starte forfra med behandlingen af det omdiskuterede direktiv om softwarepatenter. Det sker selvom EU-parlamentets retsudvalg har afvist direktivet med 19 ud af 20 stemmer.

Med den klare afvisning fra Barroso er der lagt op til et opgør mellem EU-kommissionen og -parlamentet. Teksten skal senere i processen sendes til andenbehandling i parlamentet, som har mulighed for at tilbagevise direktivet igen.

På torsdag skal kommissionsformand Barroso forsvare sin afvisende holdning under en spørgerunde i EU-Parlamentet.

Polen har stoppet direktivet

Konflikten mellem kommissionen og parlamentet gentager sig i flere EU-lande. Senest har et flertal i det tyske og hollandske parlamentet vendt sig mod softwarepatenter og opfordret landenes regeringer til at trække støtten til direktivet tilbage.

Hidtil har det nye EU-medlemsland Polen forhindret den endelige vedtagelse af direktivet og krævet teksten fjernet fra dagsorden under flere Ministerrådsmøder. Med den nye stemmevægtning i Ministerrådet, som trådte i kraft sidste efterår, har Polen fået en central rolle i spillet om direktivet fremtid.

Det ventes at direktivet kan blive sat på dagsorden igen under et Ministerrådsmøde allerede i den kommende uge - sandsynligvis som A-punkt, der skal vedtages uden yderligere debat.

Danmark stemte for direktivet under den første Ministerråds-afstemning i maj sidste år, men senest har Socialdemokraterne ændret holdning og trukket sin støtte til teksten.

Socialdemokraterne vil nu arbejde for et tysk ændringsforslag, som præciserer hvilke typer software der kan tages patent på.

Dermed tegner der sig et flertal i Folketingets Europaudvalg, der vil give regeringen et nyt forhandlingsmandat til at arbejde for det tyske ændringsforslag.

Danmark kan kræve realitetsbehandling

IT-politisk Forening, der har foretræde for Europaudvalget på fredag, henviser til, at Danmark har mulighed for at kræve en realitets-behandling som B-punkt ved den bekræftende afstemning i Ministerrådet.

»Danmark kan afgøre om softwarepatentdirektivet bliver forkastet i Ministerrådet hvis den danske regering kræver at det igen bliver behandlet som et såkaldt B-punkt. Det har vist sig at der ikke var kvalificeret flertal for direktivet. Holland eller Polen vil nemlig ikke støtte softwarepatentdirektivet i det nuværende ordlyd hvis det bliver behandlet igen,« siger Flemming Bjerke, formand for IT-politisk Forening, til ComON.

Han gentager sin kritik af direktivforslaget, som ifølge patentmodstandere vil bremse for den teknologiske innovation.

»Det er uholdbart at Ministerrådet vedtager at teknisk software kan patenteres. Der siges intet om hvad 'teknisk' betyder, så hvad som helst der har med computer-programmer at gøre, vil kunne patenteres, f.eks. ganske almindelige forretningsmetoder,« siger han.

Tilhængere af direktivet mener at nye og klare regler om softwarepatenter er en forudsætning for at sikre europæiske arbejdspladser. Microsoft har dog afvist, at selskabet - som rapporteret i flere danske medier - skulle have truet med at flytte Navision til USA, hvis direktivet ikke bliver vedtaget.

Men patentkritikere hæfter sig ved, at Irland - som med succes har tiltrukket mange internationale it-giganter - er blandt de varmeste fortalere for direktivet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere