E-bøger kan kun lånes ud 26 gange

En e-bog kan ikke slides op - eller kan den?

Det store amerikanske forlag HarperCollins kræver nu at biblioteker kun må udlåne forlagets e-bøger 26 gange. Herefter skal de købe et nyt eksemplar af e-bogen. Det skriver The Guardian.

Begrundelsen er, at en papirbog i gennemsnit kun overlever 26 udlån. Så er den slidt ned og skal erstattes. Nu bliver en e-bog selvfølgelig ikke slidt.

Men netop det er et problem for forlaget, som dermed mister muligheden for at sælge endnu et eksemplar til biblioteket.

Derfor vil HarperCollings altså nu indføre en regel, som siger at de elektroniske bøger kun må udlånes et begrænset antal gange – en slags ”virtuel nedslidning”.

Ifølge bibliotekerne er tallet på 26 udlån dog sat alt for lavt. De fleste bøger overlever meget længere på bibliotekerne.

I en Youtube-video har to bibliotekarer fra Oklahoma sat det på prøve. De har udvalgt fem tilfældige HarperCollins-bestsellere på papir fra bibliotekets hylder.

Den ene af bøgerne – Neil Gaiman's Coraline – har været udlånt 48 gange, men er stadig i god tilstand, mens den – Stuart Wood's Swimming to Catalina – har haft hele 120 udlån.

Den pågældende video er allerede set 19.000 på Youtube. Et åbent brev til HarperCollins afviser kravet om en begrænsning på antallet af udlån.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere