ComON mener: Penge på bordet nu

De pæne ord og forkromede initiativer skal lægges på hylden og erstattes af hård valuta, hvis ikke Danmark skal sakke yderligere agterud i forskningskapløbet. Det mener ComON.

Ministerium for forskning, teknologi og udvikling, Højteknologifond og Globaliseringsråd. I de sidste knap fire år, hvor Danmark har haft en borgerlig regering, har det ikke skortet på fine visioner og initiativer, der skal sætte forskning og udviklingen på dagsordenen.

Statsministeren har fremhævet Finland som mønsterlandet, som lille Danmark kunne lære af, og videnskabsministeren har været i Indien for at se hvordan man gør derude.

Men hvad nytter alle de fine tiltag, når Danmark i samme periode blot er fortsat nedad i opgørelserne over hvor meget de offentlige forskningsbevillinger udgør i procent af bruttonationalproduktet, så vi i dag ligger langt under EU-gennemsnittet, mens lande som netop Finland er rykket fra feltet.

De nøgterne tal fra Videnskabsministeriets eget center for forskningsanalyse taler sit eget sprog og det kan hverken råd eller fonde lave om på.

Det der skal til er penge. Og her ligger bolden hos de politikere, som efter en god sommerferie, nu er på vej tilbage til Christiansborg for at tage hul på efterårets finanslovsforhandlinger.

Kvaliteten af de forskere og eksperter, som skal skabe væksten i de kommende år i samfundet, hænger uløseligt sammen med hvor gode uddannelser vi kan give dem og hvor mange penge, der på universiteter og lignende er til rådighed til forskning og udvikling. Det er det, der skal skabe grundlaget for den fremtidige velstand, som mange, også politikere, desværre tager alt for givet.

Derfor bør de offentlige forskningsbevillinger helt i top på politikernes prioriteringsliste i forbindelse med forhandlingerne om det offentlige husholdningsbudget. Det er ved at være sidste udkald hvis der skal være alvor bag de fine ord om Danmark som vidensamfund.

Offentlige forskningsbevillinger er naturligvis ikke den store folkelige vindersag. Men de ansvarsbevidste politikere, der kan se ud over den kortsigtede gevinst på populisme-kontoen her og nu, bør træde i karakter og gøre op med de fine indholdsløse udmeldinger og kræve penge på bordet.

Det mener ComON.







Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere