Artikel top billede

Internet-chat skal forudsige epidemier

Nu skal sociale medier på nettet bruges til at varsle globale epidemier.

Et nyt internet-baseret varslingssystem skal bremse farlige verdensomspændende epidemier langt tidligere, end det er muligt i dag. Forskerne vil samle data fra sociale netværk, blogs og chatfora, hvor kommunikationen løber meget hurtigt og giver et ret præcist billede af begivenheder, der finder sted her og nu. Her kan man måske opfange tidlige sygdomssymptomer hurtigere end ved at screene folk i lufthavnen.

"Infektionssygdomme spreder sig meget hurtigt på grund af den tiltagende flytrafik, og det stiller sundhedsorganisationer over for en række nye udfordringer. I Danmark har læger pligt til at indrapportere tilfælde af særligt smitsomme sygdomme til Statens Serum Institut, der vurderer, om der er grund til at slå alarm. Dette system er meget grundigt, men også meget langsomt," forklarer lektor Peter Dolog fra Aalborg Universitet.

Han er teknisk ansvarlig på EU-projektet Medical EcoSystem, hvor man arbejder på at udvikle det nye varslingssystem, der samler data om sygdomsudbrud og symptomer fra internetplatforme, onlinemedier, weblogs og videnskabelige og ikke-videnskabelige diskussionsfora.

Det skal hjælpe med at opfange udbrud af nye, smitsomme sygdomme på et tidligt tidspunkt og dermed måske undgå, at en epidemi udvikler sig til en verdensomspændende pandemi.

En stor del af den software, der gør det muligt at indsamle data fra nettet, skal udvikles på Aalborg Universitet.

Her arbejdes der på komplicerede algoritmer baseret på, hvordan grupper af brugere skriver eller chatter om sygdomme og bestemte sygdomssymptomer. Dernæst prøver man at spore et mønster i forekomsten af bestemte symptomer.

"Det er ikke så ligetil at tracke sygdomme, da mange symptomer er så generelle, at der kan være tale om alt fra en almindelig forkølelse til svineinfluenza. F.eks. er hovedpine et symptom, som det er svært at udlede noget ud fra. Det gælder derfor om at filtrere de store mængder data, så vi lokaliserer faktiske epidemier og ikke forårsager for mange falske alarmer. Vi forsøger desuden at målrette de filtrerede data til de rette personer, så vi ikke oversvømmer sundhedspersonalet med for mange informationer," siger Peter Dolog.

Der er bevilliget omkring 15 millioner EU-kroner til projektet, som strækker sig over flere år. Foruden danskerne deltager også det tyske Leibniz Universität og det tjekkiske Brno University of Technology.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere