Privat forskning gået i stå

Dansk erhvervsliv investerer mindre i forskning end tidligere, og det skaber frygt for, at også erhvervslivet vil få svært ved at opfylde Barcelona-målsætningen.

Efter flere år med uafbrudte stigninger, er de danske virksomheders investeringer i forskning nu begyndt at stagnere. Fra 2003 til 2004 steg erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling således kun med beskedne 0,01 procent. Det viser nye tal fra Dansk Center for Forskningsanalyse, CFA.

»Det har været erhvervslivet, som har drevet tallet for den danske forskning frem. Men det er løjet af nu. Det gør det uden tvivl sværere at nå Barcelona-målsætningen,« siger centerleder ved CFA, Peter S. Mortensen, til Børsen.

I en foreløbig vurdering anslår CFA, at de danske virksomheder tilsammen investerede 26,2 milliarder kroner i forskning og udvikling i 2004, hvilket svarer til 1,79 procent af BNP - ifølge Barcelona-målsætningen skal erhvervslivet investere to procent af BNP i 2010.

»Virksomhederne har mistet pusten. Det er meget vigtigt, at man fra politisk sideholder et vågent øje med det her,« siger Charlotte Rønhof, der er forskningschef i Dansk Industri og understreger, at den private forskning ikke kommer af sig selv, men at regeringen må gøre en indsats for at forbedre rammevilkårene i Danmark.

Videnskabsminister Helge Sander afviser, at Barcelona-målsætningen skulle være i fare.

»Jeg er ret fortrøstningsfuld. Der er stadig fire år endnu. Og der er sket en reel vækst i den private forskning. Det er blot på grund af den voldsomme vækst i BNP, at der samlet lægges en dæmper på den relative andel,« siger ministeren.

I det offentlige er forskningsmålet at investere én procent af BNP i 2010, og de offentlige forskningsinvesteringer ligger i øjeblikket på 0,72 procent af BNP.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere