I øjeblikket er det muligt at klikke sig ind på detaljerede panorama-fotografier fra 30 amerikanske storbyer.
Det skyldes Google Street View, der er en videreudvikling af Google Maps. Men selv om den detaljerede kort-tjeneste kan virke som et sjovt og brugbart redskab, så er der tiltagende frygt for, at redskabet også kan være en trussel mod privatlivets fred. Med Street View bliver et hobetal af mennesker nemlig fotograferet uden deres viden.
Kritikken har fået Google til at sløre ansigterne på billederne i USA, men det er ikke nødvendigvis nok til at imødekomme gældende lov i Europa.
EU-politikere er opmærksomme på problemet.
»Når man tager billeder overalt, så kommer det helt sikkert til at skabe nogle problemer,« sagde talsmand Peter Hustinx fra EUs databeskyttelses-kontor.
Hustinx forventer dog, at Google i fremtiden er villig til at tilpasse sit produkt til den europæiske lovgivning. For eksempel ved at filtrere hvilke billeder, der bliver lagt ind på Google Street View i de forskellige i lande.
Google har for eksempel allerede vist sig villig til at fjerne billeder efter ønske fra Pentagon.
På vej til Europa
Derfor skal europæiske brugere ikke afskrive muligheden for, at vi snart kommer til at se Google Street View i Danmark.
En opmærksom italiener har lagt disse billeder ud på fotodelings-tjenesten Flickr. Billederne er et godt bevis på, at Google allerede er i færd med at affotografere europæiske storbyer og dermed også er tæt på at åbne Street View i Europa. Også en person i Milano har set en lignende personbil.
Derfor kan debatten om overvågning snart blusse op i Danmark.
Hos Datatilsynet vil man endnu ikke dømme Googles tjeneste hverken ude eller inde. Men kontorchef Lena Andersen er ikke afvisende for, at Google kan få lov til at opstarte tjenesten i Danmark. Hun henholder sig til Datatilsynets nuværende praksis, hvor flere personer har fået lov til at offentliggøre billeder af personer uden personernes samtykke.
Det sker, hvis billederne falder inden for kategorien "situationsbilleder", der er taget for at afbilde en gruppe personer modsat portrætbilleder, hvor enkelte personer er i fokus. Det kræver desuden, at billederne kan kaldes "harmløse".
Google kan dog alligevel komme på en større filtreringsopgave, da der også er en række undtagelser. Ifølge Datatilsynets praksis er det meget tvivlsomt, at billeder fra følgende seancer må offentliggøres uden tilladelse:
- Billeder optaget af ansatte på arbejde i en privat virksomhed eller en offentlig myndighed
- Billeder af kunder i en forretning, i banken, på posthuset m.v.
- Besøgende på en bar, natklub, diskotek eller lignende
Da Googles kameravogne skyder på alt, der bevæger sig, så kan det sagtens forekomme, at der dukker billeder op af ovennævnte situationer.
Desuden vil en indsigelse mod et billede i de fleste tilfælde betyde, at klageren får medhold, og at Google skal fjerne billedet.