Piratkopister og hackere i spjældet i op til 6 år

Justitsministerens oplæg til skærpede straffe for it-kriminalitet blev vedtaget af Folketinget tirsdag. Nu kan blandt andre hackere og piratkopister i særligt grove tilfælde se frem til seks år bag tremmer.

Nu bliver der slået hårdere ned på de såkaldte it-krimninelle - eksempelvis hackere og piratkopister. Det er konsekvensen efter, at Folketinget tirsdag vedtog et lovforslag fremsat af Justitsministeren.

Sammen med loven indsættes en ny bestemmelse i retsplejeloven, som skal øge politiets muligheder for at efterforske it-relateret kriminalitet. Således har politiet nu mulighed for at pålægge udbydere af telenet eller teletjenester at foretage såkaldt hastesikring af elektroniske data.

Det skal hindre, at elektroniske data, der kan være af betydning i politiets efterforskning, slettes som led i den normale drift hos teleudbydere. Dermed har politiet nu mulighed for at meddele teleudbydere og lignende pålæg om at gemme sådanne elektroniske data i en periode på op til 90 dage, således at dataene eventuelt på et senere tidspunkt kan udleveres til politiet til brug for efterforskningen.

"Den teknologiske udvikling, der i en lang række sammenhænge er til gavn for os alle, giver desværre også mulighed for nye former for kriminelle aktiviteter. Formålet med den nye lov er at sikre, at der tages højde for disse nye kriminalitetsformer. Dette skal navnlig ske ved, at det på et tidligere tidspunkt i det faktiske hændelsesforløb bliver muligt at straffe gerningsmanden, og ved at strafferammerne for en række forbrydelser hæves,« udtaler Justitsminister Lene Espersen i forbindelse med de skærpede straffe.

Loven betyder at straframmen blandt andet er skærpet i nedenstående tilfælde:

Udlevering af password til virksomhedens edb-system eller andre personfølsomme data kan nu straffes med op til 1½ års fængsel. I særligt grove tilfælde op til 6 år.

Straframmen for hacking hæves fra 6 måneder til 1½ år. I særligt grove tilfælde op til 6 år mod tidligere 4 år.

Brud på ophavsretten - eksempelvis i form af piratkopiering - straffes nu med op til 1½ års fængsel mod tidligere seks måneder. I særligt grove tilfælde, hvor der er henblik på at opnå uberettiget vinding, hæves straframmen med fængsel i op til 6 år.

Misbrug af Dankort-oplysninger på internettet kan nu straffes med fængsel i op til 1½ år - mens det ved skærpede omstændigheder straffes op til 6 år.

Udsendelse af falske e-mails kan nu give fængsel i op til 2 år - i særligt slemme tilfælde helt op til 6 år.

e-mail-angreb mod it-systmer med det formål at skabe overbelastning, så ejerne ikke kan råde over systsmet kan nu straffes med fængsel i op til 2 år - mod tidligere et 1 år. Hvor angrebet har karakter af hærværk kan det straffes op til 6 år - mod før 4 år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere