Få meritoverført din datamatikeruddannelse og bliv bachelor i datalogi på et år.
Sådan lyder tilbuddet fra mange af landets universiteter i dag, men alt for mange datamatikere er ikke godt nok oplyst om, hvor gode muligheder der er for at læse videre. Derfor strander de i arbejdsløshedsstatistikkerne.
På Århus Universitet mærker man en stigende interesse for meritordningen til datamatikeruddannelsen. Ordningen har eksisteret i to år, og antallet af henvendelser har været langt større i år end sidste år. Men det kan godt blive bedre.
»Datamatikerne ved ikke nok om deres muligheder. Vi skal være bedre til at gribe i egen barm og kommunikere ud, at vi har tilbuddene. Og uddannelsesstederne skal være bedre til at informere datamatikerne om mulighederne. Det er svært at overskue de samlede tilbud, fordi der er mange lokale aftaler, hvor skoler laver specialaftaler med universiteterne i området. Så her i Århus ved vi ikke så meget om, hvad der sker i resten af landet og omvendt,« forklarer Michael E. Caspersen, der er afdelingsleder for IT-Vest ved Århus Universitet.
Han kan godt forstå, at den enkelte studerende har svært ved at overskue sine muligheder. I dag fungerer det sådan, at man må henvende sig på det universitet, man ønsker at læse videre på, og forhøre sig om mulighederne for meritoverførsel.
»Som studerende ville jeg klart ønske mig, at der var koordinerende tiltag. Eksempelvis en portal. Det vil gøre det nemmere og gøre mulighederne mere gennemskuelige,« siger Michael E. Caspersen.
Erfaringerne med de datamatikere, der læser videre på universitetet er positive. Selv om mange oplever, at det er sværere at gå på universitetet, er det meget få, der springer fra igen.
»De oplever miljøet som noget nyt. Abstraktionsniveauet og teorielementet i uddannelsen hæves. Man er en tand mere konkret på datamatikeruddannelsen end på en bachelor i datalogi. Der er mange, der synes det er svært, men også spændende og øjenåbnende. Og vi har endnu ikke set en datamatiker løbe skrigende bort,« fortæller Michael E. Caspersen.
Fra IT-brancheforeningen er der rosende ord til IT-vest samarbejdet, der består af Handelshøjskolen i Århus, Syddansk Universitet, Ålborg Universitet og Århus Universitet.
»IT-Vest har lavet en fuldstændig strategi for, hvordan de kan opdatere datamatikere. Roskilde Universitets Center er godt i gang. Københavns Universitet, DTU og CBS er kun lige begyndt at kigge på det,« siger adm. direktør i IT-brancheforeningen Jakob Lyngsø. Han mener et optimistisk bud er, at datamatikernes muligheder generelt set vil være væsentligt forbedrede allerede til sommer.
»Omkring en tredjedel af dem, der kommer ud med en kortvarig IT-uddannelse, ønsker at læse videre. Hidtil har det været sådan, at man skulle starte forfra helt fra bunden, og det er uretfærdigt. I dag er det blevet nemmere at få meritoverført sin uddannelse, og vi begynder at glæde os over udviklingen, selv om der stadigvæk mangler løsninger på nogle områder, især for multimediedesigneruddannelsen,« siger adm. Direktør i IT-brancheforeningen Jakob Lyngsø.
Han betegner den positive udvikling på uddannelsesområdet som en gave til IT-branchen, der har sit bedste konkurrencevåben i en højtuddannet arbejdsstyrke.
»Hvis vi skal have et konkurrencedygtigt eksporterhverv skal de ting, vi kommer med, være spændende, nye og gennemtænkte. Og det hjælper en videregående uddannelse på.«