Kommuner forsømmer åbne standarder

Kommunerne burde benytte kommunalreformen til at implementere åbne standarder. Men det gør de ikke, lyder kritikken i denne uges udgave af IT-avisen ComON, der udkommer torsdag.

De åbne standarder er en forudsætning for, at it-systemer kan kommunikere sammen på tværs af det offentlige Danmark. Alligevel er de færreste kommuner i gang med at skifte over til de åbne standarder. Først skal kommunalreformen godt i gang, dernæst vil kommunerne se på åbne standarder. Men det kan ikke gå hurtigt nok, lyder kritikken.

Mange kommunale hjemmesider er bygget op, så de kun fungerer med bestemte styresystemer og bestemte tekstbehandlingsprogrammer og regneark. Med åbne standarder, kan en del af fejlene rettes, og kommunikationen mellem og til de offentlige kontorer kan lettes for både borgere og ansatte. Som det ser ud nu, kan man risikere at blive tvunget til at sende dokumenter til det lokale kommunekontor i et bestemt format, eller have et bestemt program installeret, for at åbne dokumenter fra kommunen.

Planen er at kommunerne skal implementere åbne standarder i deres it-systemer. Men de fleste kommuner lader de åbne standarder vente til efter strukturreformens gennemførelse 1. januar 2007.

»De åbne standarder kommer. Men indtil videre, med det arbejde der foregår med kommunalreformen, satser de fleste på sikker drift,« siger konsulent Michael Hald fra KL. Han er overbevist om, at de åbne standarder er på vej, men maner ellers til ro.

»Al erfaring viser, at ting går galt, når man implementerer noget nyt og stort,« siger Michael Hald og nævner København Kommunes erfaringer med lønsystemet Accenture, som eksempel på et af de udskældte systemer.

»Kommunalreformen skal lige have fat, før de åbne standarder kommer. Der vil i alt fald gå et par år fra 1. januar 2006, før de bliver implementeret,« mener Michael Hald.

Morten Kjærsgaard fra OSL, Foreningen for Open Source Leverandørerer i Danmark forstår ikke prioriteringen.

»De burde revurdere. Det her er jo en chance, kommunerne kun får med 30-40 års mellemrum under en kommunalreform,« mener han og er overrasket over, at kommunerne ikke er kommet længere med de åbne standarder.

Dansk IT er ikke så overraskede over, at de fleste kommuner først kigger på de åbne standarder, efter strukturreformen.

»Det bekræfter bare mit synspunkt, at det går for langsomt,« siger formand Per Buchwaldt fra Dansk IT. Han mener ikke, at der først skal falde ro over kommunesammenlægningerne.

»Det hjælper ikke at sige: "Vi venter til vi har det bedre, med at lave standardisering",« siger han og fortsætter: »Jeg tror ikke på, at der kan være så meget arbejde i det. De offentlige institutioner har langt hen ad vejen brugt de samme systemer i årevis, og man bør bygge nye standarder og skabe løsninger, så kommunerne og det offentlige kan kommunikere sammen,« mener han.

Det synspunkt bakker Morten Kjærsgaard fra OSL op om.

»Kommunerne burde se fremad. Man kunne godt være nytænkende nu. Åbne standarder er en forudsætning for en fleksibel it-arkitektur, og giver kontrol over egne systemer,« mener han.

Kommunernes Landsforening mener, at parterne på flere punkter har for travlt med at skyde kommunerne i skoene, at de ikke gør nok.

»Kommunalreformen bliver ikke målt på, om man får åbne standarder, men hvordan borgerne oplever sammenlægningen af kommunerne,« siger Michael Hald. Han er overbevist om, at de åbne standarder er på vej, og betragter parternes pres på denne måde:

»Der er to typer mennesker, der råber højt om åbne standarder og open source. De, som har en ideologisk tanke, og de som lever af det.«

Dansk IT mener, de kommunale it-systemer kunne optimeres, hvis kommunerne tog skridtet og fik ført de åbne standarder og open source igennem hurtigst muligt.

»Vi kan se mange områder, hvor det offentlige lige nu spilder skatteydernes penge. Vi må fortælle politikere og it-beslutningstagere, at vi sidder på et "Columbusæg" her, hvor der er penge at spare og hvor der kan gives bedre service til borgerne,« siger formand for Dansk IT, Per Buchwaldt.

Den betragtning deler formanden for Open Source Leverandører, Morten Kjærsgaard.

»KL skal bruge sin magt. De skal lægge pres på de kommunale leverandører. Og så skal de lave nogle pilotprojekter, som man kan basere noget erfaring og viden på. Det her er ikke noget, KL har overprioriteret,« mener han.

Men KL afviser opfordringen. Arbejdet er ifølge konsulent Michael Hald allerede godt i gang.
»Det er jo ikke os, der køber noget. Det er kommunerne, der selv skal købe deres løsninger,« siger han om at lægge pres på de kommunale leverandører.

»Men vi kan lave og sætte standarderne for, hvad der bør bruges,« siger han og forsvarer også beskyldningen om ikke at samle erfaring: »Vi har masser af pilotprojekter. Blandt andet er der lige nu en rapport på vej om et projekt i Ryslinge Kommune, lavet i et samarbejde mellem KL, KMD og IBM,« forklarer han.

Pilot-projektet er baseret på open source-teknologi fra Linux, og skal danne ramme om den videre beslutning og udvikling af kommunernes arbejde med open source og åbne standarder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere