Artikel top billede

Teleselskaber stopklods for den mobile revolution

(Opdateret) Høje data-priser hindrer gennembruddet for det kommercielle mobil-marked.

(Opdateret)

Telefonerne er her, applikationer er her, nettet er her. Og brugerne er der også. Alligevel mangler det store gennembrud for det mobile internet med data via mobiltelefoner, og dét er der en god forklaring på.

Det er nemlig stadig så dyrt at hente data til telefonerne, at det i praksis kun er folk med et arbejdsgiverbetalt abonnement, der gør brug af det. Dermed er hele den unge generation af folk under 25 reelt afskåret fra det det, som mange ellers troede netop de skulle være drivkraften bag.

Det er den danske tænketank ”Digital Udfordring”, der har analyseret mobilmarkedet lige nu.

Tænketanken, hvis medlemmer er en række specialister i digital kommunikation, har fulgt mobilmarkedet gennem mange år. Men det er først nu, i det Herrens år 2010, at de tror det kommercielle gennembrud er klar. Eller rettere: Næsten klar, - nemlig så snart teleselskaberne begynder at fjerne den barriere, som alt for høje priser ifølge tænketanken udgør.

Flatrate nu

”Der er brug for et mobilt bredbåndsabonnement med flatrate. Det vil betyde, at brugerne kan surfe frit uden at skulle tænke over prisen. Vi venter, at der vil komme et massivt pres på teleselskaberne for at tilbyde det – både fra abonnenterne og fra udbyderne af tjenester, der gerne vil have flere brugere,” hedder det i analysen.

Digital Udfordring peger i analysen på, at Apples iPhone har gjort brugen af applikationer populær.

”Tjenesterne findes på nettet, mange websider er lavet i særlige udgaver rettet mod mobil brug. Og endelig har brugerne opdaget, at de kan noget med deres nye mobiltelefon, som var svært eller umuligt med den gamle model. De har udviklet et behov for mobile nettjenester,” skriver tænketanken.

Tanken opfordrer til, at tjeneste-udbydere altid tænker mobiliteten ind i deres løsninger:

Nærmeste apotek

”Til det formål er stedbestemmelse vigtig: Man skal vide, hvor brugeren befinder sig, for at kunne betjene vedkommende bedst muligt. Tilsvarende skal indhold på det mobile net også mærkes med geografiske oplysninger, så det kan målrettes mod dem, der har brug for det. Måske søger en person efter "apotek" via sin mobiltelefon. Her er det sandsynligt, at han er ude efter at finde det nærmeste apotek. Hvis søgesystemet kan fortælle ham, hvor det nærmeste apotek ligger, og hvordan han finder derhen, har det betjent ham godt – og apoteket får en kunde, der ellers ikke ville have fundet det,” hedder det i analysen.

Måske skyldes fraværet af lave datapriser, at de store selskaber stort set har opkøbt alle de små udfordrere, der tidligere skabte priskrig og røre på mobilmarkedet.

Den nye Bibob?

Den analyse har man i hvert fald gjort hos det lille selskab Onfone. Her siger direktør Morten Strunge, at sidste års opkøb har skabt en ledig plads for en ny ”oprører":

”De store spillere er selvfølgelig ikke de første til at sætte prisen ned, da de jo alle investerer en masse penge i udbygning af nettet. Derudover har TDC lige opkøbt M1, Unotel og Fullrate i 2009, ligesom Telenor har opkøbt Bibob. Onfone er derfor et af de eneste tilbageværende teleselskaber, der ikke er styret af "de store drenge",” siger han.

Den ledige plads som priskrig-anstifter har Onfone tænkt sig at udfylde. Selskabet lancerer nu et nyt slagtilbud for datatrafik på mobilen, som man selv mener vil sætte markedet under pres. Prismodellen er en enkel skabelon med forskellige trin med fast forbrug, der koster 25 kroner pr. trin. (Første trin går fra 0-250 Mb).

Fidusen er, at man kan bevæge sig op i det højere forbrug og kun blive straffet med 25 eller måske 50 kroner for forseelsen.

Åben portene

Desværre kan Onfone kun tilbyde hastigheden på op til 1024/384 kbit i den nye trappetrins-model. Men måske kan det lille selskab presse nogle af de øvrige teleudbydere til at gøre datatrafikken lidt mere overkommelig.

Ifølge Digitale Udfording vil det nemlig godt kunne betale sig at åbne portene så meget så muligt:

”Måske kommer det store ryk i år, måske først næste år…Hvis de mobile nettjenester er en ti liters ketchupflaske,er låget nu skruet af. Vi står og banker på bunden. Der kommer endnu kun lidt ud, men lige om lidt kommer det hele,” lyder tænketankens analyse.

(Opdateret 17/2: Artiklen er præciseret, så problemstillingen tydeligere handler om datatrafik til telefoner, ikke om det mobile bredbånd til computere)

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere