Dansk mobilrapport kaldes ubrugelig

Kræftens Bekæmpelses rapport, der frikender mobiltelefoner for at føre til kræft, er ubrugelig. Det mener svensk og amerikansk ekspert.

Udenlandske eksperter er yderst kritiske over for rapporten fra Kræftens Bekæmpelse, der frikender mobiltelefoni for at føre til kræft. Resultaterne er manipulerende, og undersøgelsen tangerer »betalt arbejde«.

»Jeg mener, at de forskningsprojekter, som er finansieret af teleindustrien, er manipulerende, fordi de forsøger at drage konklusioner på et grundlag, som er ekstremt spinkelt,« siger George Carlo, forsker og læge, Science and Public Health Policy Institute, Washington D.C.

I amerikanske forskerkredse fremhæves rapporten endda som skoleeksempel på, hvordan firmaer forsøger at købe sig »fri« ved at sponsere rapporter, hvor resultatet er givet på forhånd.

Men hos Kræftens Bekæmpelse preller George Carlos kritik af på overlæge Christoffer Johansen.

»For det første så er George Carlo ikke forsker. Han er betalt af kemiindustrien og tidligere af mobiltelefonindustrien. Vi lytter ikke til hvad han siger, for hans påstande er ikke baseret på videnskabelige data. Han sidder på sit kontor i Washington D.C og er betalt af forskellige industrigrene. Vi tager ham ganske enkelt ikke seriøst,« siger overlæge Christoffer Johansen.

Men det er ikke kun fra amerikansk side den danske kræftrapport bliver haglet ned. En svensk kræftforsker retter også alvorlige anklager mod resultaterne i den danske mobilrapport.

»Den danske konklusion er fordrejet. Den danske undersøgelse savner valide data og kan i realiteten ikke bruges til at svare på spørgsmålet om, hvorvidt der findes en risiko ved brug af mobiltelefoner,« sagde Lennart Hardell for nylig til svenske medier.

»Jeg vil derfor gerne sætte et stort spørgsmålstegn ved de danske konklusioner om, at stråling fra mobiltelefoner ikke kan give kræft,« fortsætter han.

Men i Kræftens Bekæmpelse ryster man samtlige anklager omkring kræftrapportens troværdighed.

»Jeg synes ikke, at deres kritik bringer noget nyt frem. Og så synes jeg, at de skal rejse den i de videnskabelige tidsskrifter. Det er dér, vi diskuterer. Og så mener jeg, at de bør dokumentere deres påstande, men det kan de ikke,« siger overlæge Christoffer Johansen.


Den svenske professors skepsis skyldes blandt andet, at kun 15.000 personer af de 420.000 deltagende havde haft mobiltelefon i mere end tre år.





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere