Danmark sat af forsknings-feltet

Den offentlige forsknings andel af det danske bruttonationalprodukt bliver mindre og mindre for hvert år. Vi er røget under EU-gennemsnittet, mens lande som Finland og Sverige har sat turbo på deres offentlige forskningsbevillinger. Det skriver IT-avisen ComON torsdag.

Danmark sakker i disse år i alvorlig grad efter det øvrige felt af EU-lande hvad angår offentlige forskningsbevillinger. Det offentlige forskningsbudget steg godt nok sidste år med 200 millioner kroner til 11,5 mia. kroner, men målt i andel af bruttonationalproduktet er det i de sidste fem år gået tilbage fra 0,77 procent til 0,72 procent.

I samme periode er Sverige gået frem fra 0,72 til 0,94 procent, mens klassens duks, Finland, i alle årene har ligget på 1,00 procent eller lige over.

Gennemsnittet for alle de 15 gamle EU-lande er steget fra 0,78 procent i 2000 til 0,82 procent sidste år.

Det går baglæns
Tallene får blandt andet Dansk Industri op af stolen.

»Det ringer helt bestemt alarmklokker. Vi er rykket ned under EU-niveauet og det går baglæns i forhold til Barcelona-målsætningen,« siger forskningschef Charlotte Rønhof fra Dansk Industri og hentyder til EU-landenes fælles målsætning om at hvert land i 2010 skal bruge tre procent af bruttonationalproduktet på forskning og udvikling. Her af skal to procent gå til privat forskning og en procent til offentlig forskning.

»Det er godt at man har forpligtiget sig, men så handler det også om at komme i gang. For man skal investere for at kunne høste. Og jo senere vi kommer i gang, jo længere foran kommer de andre lande,« siger Charlotte Rønhof.

Racer fra os
Også hos IT-Brancheforeningen giver tallene panderynker.

»Det er kritisk fordi de andre lande racer fra os,« siger brancheforeningens direktør Jakob Lyngsø, og understreger at vi i hvert fald på den korte bane bør op på 0,8 procent.

»Det er en ganske uheldig udvikling. Vi bør i det mindste følge med EU-gennemsnittet,« fastslår Jakob Lyngsø og peger på at den offentlige forskning er central, fordi den danner grundlaget for den private forskning og virksomhedernes udviklingsmuligheder.

»I erhvervslivet og i it-branchen i særdeleshed bliver vi nødt til hele tiden at forske og udvikle for at kunne følge med udlandet. Det kræver at vi får de ph.d'er og kandidater, som vi har brug for. Og det betyder flere penge til universiteter og forskningsmiljøer,« understreger branchedirektøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere