TDC-kunder skal teste 4G til sommer

Udvalgte erhvervs- og privatkunder skal om få måneder teste TDC's nye generation af mobilnettet.

Teleselskabet TDC tester til juni den nye LTE-teknologi, der skal gøre det til en god oplevelse at se tv og spille computerspil på farten. De nye frekvenser (Long Term Evolution) bliver også kaldt 4G, altså 4. generations net. Udvalgte TDC-kunder vil blive spurgt, om de har lyst til at deltage i test af det hurtige mobilnet. Det bliver primært erhvervskunder, men også privatkunder, oplyser TDC's administrerende direktør, Carsten Dilling.

Mobilnettet skal køre på de LTE-frekvenser, som IT- og Telestyrelsen bortauktionerer i morgen og omtrent en måned frem. Budrunden og tildelingen af frekvenser er slut i begyndelsen af juni, og da vil TDC gå i gang med at teste de frekvenser, som selskabet regner med at vinde under auktionen.

Først på et tidspunkt i andet halvår af 2010 vil TDC i stor stil tilbyde kunderne det nye net, og det hænger sammen med, at der endnu er et meget begrænset udvalg af mobiler med indbyggede 4G-modtagere, og at de små modemer til mobilt bredbånd, kaldet dongles, der findes, endnu ikke kan køre på alle de forskellige mobilnet.

Teoretisk kan LTE-nettet levere en hastighed på over 150 Mbit/s, men i realiteten vil kunden opleve downloadhastigheder på 15 Mbit/s, skriver TDC i selskabets pressemeddelelse. De sløvere hastigheder skyldes dårlige radioforhold, samt at brugerne skal deles om netværket.

Kunderne, der bliver spurgt om de vil teste TDC’s lovede net, skal spredes over et geografisk område i de to storbyer, Århus og København. Selskabet har ikke præcist opgjort, hvor mange kunder, der skal teste, men antallet bliver så stort, at TDC kan være sikre på, at testen bliver dækkende.

Mange mobilmaster
Ulempen ved høje frekvenser er, at de ikke rækker specielt langt, så teknologien bliver i første omgang et storbyfænomen. I alt 24 af de 25 blokke, der er i udbud, ligger inden for spektret 2,5 - 2,6 gigaherz, den sidste blok ligger i spektret 2,010 - 2,025 gigaherz. Her kan linjerne indeholde store mængder data, men bølgerne når ikke langt.
Derfor er nettet dyrt at etablere uden for de store byer. TDC planlægger at starte med at rulle net ud i København og Århus og derefter de tættest befolkede områder i resten af landet.

TDC’s budskab kommer dagen inden, at IT- og Telestyrelsen åbner op for bud på de nye frekvenser, der kan rumme de store mængder data. At TDC melder ud, hvad de forventer sig af auktionen, giver et fingerpeg om, at TDC har tænkt sig at bevare teleselskabets position i Danmark.

”LTE er en af hjørnestenene i TDC’s netstrategi,” siger Carsten Dilling, TDC’s administrerende direktør.

Der er fire teleselskaber, der byder på LTE-frekvenserne. Det er TDC, Telia, Telenor og 3. To af selskaberne, Telia og Telenor, er allerede godt i gang med at tilbyde kunder i Sverige og Norge de hurtige hastigheder. Derfor kan pressemeddelelsen fra TDC tolkes som, at det danske mobilselskab ikke har tænkt sig at halte bagefter, selv om konkurrenterne umiddelbart er foran.

Under udbudsrunden skal de enkelte selskaber vurdere, hvor store hastigheder de vil tilbyde. Jo flere frekvensblokke, de køber, jo større hastigheder kan de tilbyde kunderne.

Konkurrenter er med
TDC er ikke det eneste selskab, der har høje forventninger til LTE-nettet. Telias kunder har allerede den nye teknologi på plads i Sverige og Norge, og i Finland har det svenske teleselskab fået licens til 4G. I en mail til ComON siger selskabets administrerende direktør, Jesper Brøchner, at Telia vil ”bygge videre på den first-mover position vi globalt har fået.” ComON har dog ikke fået svar på, om det betyder, at Telia i teorien allerede i juni vil teste den nye teknologi i Danmark, men Telia har ikke tænkt sig at vente længe:

”Når auktionen er overstået, har vi et mål om at tænde 4G nettet hurtigst muligt,” siger Jesper Brøchner i mailen.

Også Telenor påpeger, at firmaet har erfaring fra nabolandene.

"Telenor har allerede gennemført test af LTE/4G i Norden hvor både Sverige og Norge har gennemført LTE-auktioner. Denne erfaring i giver os et solidt fundament her i Danmark og vi påbegynder test til sommer med LTE," siger Henrik Clausen, adm. direktør i Telenor i en kommentar til ComON.

Teleselskabet 3 vil ikke kommentere auktionen, der begynder i morgen.

” Det er alt for tidligt at udtale sig om, hvad der kommer til at ske,” siger Parastou Booyash, pressemedarbejder hos 3.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere