Regeringens nye handlingsplan for risikovillig kapital bliver positivt modtaget fra flere sider i dansk erhvervsliv. De 10 konkrete initiativer supplerer hinanden godt - men det er vigtigt, at de bliver fulgt op, og at der ikke lægges hindringer i vejen for de små private investorer.
Baggrunden for handlingsplanen er en dialog, som regeringen i 2004 har haft med investorer og erhvervsliv, om hvordan man bedst muligt kan styrke adgangen til risikovillig kapital.
»Det er afgørende, at danske virksomheder har adgang til klog kapital. Jeg lægger stor vægt på, at de 10 nye nye initiativer giver et markant løft på markedet for risikovillig kapital. Ikke alene er det til gavn for danske virksomheder og investorer. Det er også vigtigt for at skabe vækst og arbejdspladser fremover,« udtaler Økonomi- og Erhvervsminister Bendt Bendtsen ifølge en pressemeddelelse.
Hos internetbørsen Dansk AMP afventer man et konkret lovforslag og imødeser med spænding, hvad det kunne tænkes at munde ud i.
»Der er ikke så meget nyt i det, der er kommet fra Økonomi- og Erhvervsministeriet i dag. Vi har været med i hele forarbejdet til de lovforslag, der er på vej, og vi støtter det fuldt ud. Hvis det bliver en realitet, vil vi overveje at lave en parallel markedsplads til vores autoriserede børs - vi har ikke truffet nogen beslutning, men vil afvente og se hvad der sker, « siger formanden for Dansk AMP, Bent Mebus til ComON.
Også i Dansk Iværksætterforening er man generelt set positiv over for handlingsplanen.
»Samlet set er det et spændende forslag, hvor de forskellige forslag supplerer hinanden godt. Regeringen har virkelig lagt sig i selen for at gøre noget, men det er et langt sejt træk, der skal følges op af flere initiativer. Og jeg må understrege, at det er sindssygt vigtigt at private mennesker får mulighed for at investere, for det er ofte de små investeringer, der skal til for en virksomhed,« siger formand for Dansk Iværksætterforening, Nicolai seest, til ComON.
Nicolai Seest forklarer dog, at det i hans øjne er meget vigtigt, at der ikke lægges hindringer i vejen for de små private investorer. Og når initiativet, om at private i fremtiden kan få mulighed for at investere deres rate- og kapitalpensionsmidler direkte i unoterede aktier, begrænses til at omfatte "personer med en stor pensionsopsparing, som har bedre råd til at påtage sig den større risiko," lugter det efter hans opfattelse af en formynderisk og uhensigtsmæssig indstilling fra politikernes side.
»Det er vigtigt, at man gør alt hvad man kan for at fremme business angels-kulturen i Danmark,« siger Nicolai Seest til ComON.