Google har netop afholdt sit European Data Centre Summit i Zürich, hvor der var fokus på hvordan man kan forbedre energieffektiviteten i sine datacentre. Det er bogstavelig talt et ”varmt” emne; der kan spares rigtig mange penge ved at anvende nye kølemetoder som f.eks. havvand.
Den aktuelle tendens hen mod cloud computing betyder selvsagt at problemet kun bliver større. De store giganter som Google, Apple, Amazon og Microsoft har snesevis af datacentre og millioner af servere, der sluger enorme mængder af energi.
Der eksperimenteres på livet løs med alternative kølemetoder. Google har bygget et datacenter i St. Ghislain tæt på Mons i Belgien, der klarer sig helt uden konventionel køling. Her bruger man fordampet vand, der hentes fra industrifabrikker og renses først.
Det betyder også, at temperaturen i dette datacenter er højere end normalt, og på nogle sommerdage er man mødt til at drosle serverne for at undgå overophedning.
I Finland bruger Google et andet koncept i den gamle papirfabrik i Hamina, hvor havvand pumpes direkte op til datacenteret gennem en underjordisk tunnel. Lignende løsninger bruges også andre steder.
I Strassburg har Plusserver ombygget et gammelt lagerhus til et moderne datacenter, hvor vand pumpes op fra undergrunden. Schweiziske DeepGreen henter vand fra en bjergsø til køling.
De klassiske datacentre har typisk et energiforbrug til køling der er på niveau med servernes eget energiforbrug – man taler om en Power Usage Effience (PUE) på 2. Google fortæller at man har nået en PUE på 1,16 i St. Ghislain.
Hos Microsoft har man valgt en anden løsning. Her pumper man ganske enkelt almindeligt luft gennem datacenteret. Det fungerer i Microsofts irske datacentre uden yderligere køling, men hvis der bliver hedebølge kan det være nødvendig med ekstra vanddamp.
Google fremhævede på konferencen at man har investeret massivt i vind- og solenergi-anlæg for at sikre at man fremover har adgang til billig og miljøvenlig energi.