Derfor dropper Apple DRM

Fem års magtkamp mellem Apple og verdens fire største pladeselskaber er slut. Kompromiset gør ny musik dyrere.

Fem års kamp mellem Apple og verdens fire største pladeselskaber endte i går i et rent kompromis. Apple kan droppe den generende DRM beskyttelse af sangene, til gengæld får pladeselskaberne flere penge for deres hits og større indtjening på bagkataloget.

Det betyder samtidig, at pladeselskaberne har opgivet en del af kampen mod Apples de facto monopol på lovlig onlinemusik.

Det er essensen af den aftale Steve Jobs-substitutten Phil Schiller præsenterede ved den efter sigende kedeligste Macworld-tale i et årti.

Allerede i 2007 appellerede Steve Jobs i et åbent brev til, at pladeselskaberne skulle sætte musikken fri fra kopibeskyttelsens snerrende restriktioner. I årevis har et mindretal af kunderne raset over, at købt og betalt musik kun måtte afspilles på iPods. Men pladeselskaberne har krævet større indtjening, hvis DRM'en skulle fjernes. Det har Apple nægtet for at fastholde den simple prispolitik på 99 cent for alle sange. Men iTunes er efterhånden så velkendt, at prisstrukturen ikke længere behøver være helt så simpel.

Ifølge kilder, det amerikanske musikindustri magasin BillBoard har talt med, så skal Apple nu betale 91 cent for pladeselskabernes nyeste hits, mens de kan købe andre sange for 50 cent. Det betyder, at Apple hæver prisen på nye sange og sænker den på gamle klassikere.

Steve Jobs har længe undret sig offentligt over pladeselskabernes DRM-politik. Mens de fleste iPods er fyldt til randen af musik, så viser Apples tal, at kun 22 af sangene er købt i iTunes, resten er kopieret fra cd'er eller hentet på nettet.

"I 2006 blev kun to milliarder sange købt online, mens pladeselskaberne solgte 20 milliarder sange på DRM-fri cd'er. Så hvilke fordele har de af DRM på online salg? Ingen" skrev Jobs i 2007.

Internationale analytikere mener, at pladeselskabernes kovending blandt andet betyder, at de opgiver at bekæmpe iTunes i et forsøg på at tilbage erobre musikmarkedet.

"Apple har hele tiden villet af med DRM, men pladeselskaberne ville ikke forhandle, fordi de håbede, at det ville hjælpe Apples konkurrenter til at få fodfæste på markedet," siger Bill Rosenblatt fra konsulentfirmaet GiantSteps Media til New York Times.

Hvis man vil have DRM fjernet fra det musik, man allerede har købt i iTunes, så koster det cirka 30 procent af den oprindelige købspris. Det vil sige omkring 25 kroner for 10 sange.

Salget af cd'er faldt med 20 procent i 2008 i forhold til året før. Der er solgt over seks milliarder sange på iTunes og der er 75 millioner konti med kreditkortoplysninger tilmeldt.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere