Nyt chatmærke skal beskytte børn på nettet

Foreningen for Danske InternetMedier (FDIM) har udarbejdet et kodeks for chatudbydere og en tilhørende mærknings-ordning, der indføres i løbet af foråret 2007.

Det nye kodeks skal sikre, at danske chatudbydere har fælles retningslinier for, hvad der gemmes og hvordan man agerer med henblik på at beskytte børn og unge mod krænkelser af seksuel karakter og kriminelle handlinger. Kodekset er udarbejdet i samarbejde mellem chatudbydere, politiet og IT- og Telestyrelsen og ledsages af en mærkningsordning, Chatmærket, der indføres i løbet af foråret.

»Nettet rummer masser er gode muligheder for at kommunikere, og de fleste børn og unge benytter sig i stor stil af mulighederne. Desværre kan man bare ikke altid være sikker på, at den man kommunikerer med er den personen udgiver sig for at være og at personen har reelle hensigter. Derfor er det vigtigt, at udbyderne sikrer, at de holder et vågent øje med hvad der foregår på deres sites og at de gemmer de data, der er vigtige i tilfælde af en eventuel efterforskning. Det er baggrunden for, at branchen er gået sammen om et fælles kodeks,« siger Jon Lund, direktør i FDIM.

Mærkningsordningen retter sig mod alle internetcommunities og chatsites, der henvender sig til børn og unge under 18 år. Alle udbydere kan få mærket, hvis de lever op til kodeksets krav uanset om er medlem af FDIM eller ej.

For at få tildelt mærket kræves blandt andet, at chatten skal overvåges maskinelt døgnet rundt, at chat-tekster, billeder og login-oplysninger skal gemmes i et år, at udbyderen skal have en anmeldeknap, hvor den unge kan anmelde en anden bruger i tilfælde af mistanke og kriminel eller uetisk adfærd, og at udbyderen skal have en »sortlistnings«-funktion, så den unge kan lukke af for uønsket kommunikation fra andre brugere.

Brancheorganisationen FDIM skal administrere ordningen og der nedsættes et Chatmærke-udvalg med to repræsentanter fra organisationer som Red Barnet, Medierådet for Børn og Unge eller Det kriminalpræventive Råd, to repræsentanter for udbyderne og en repræsentant for FDIMs bestyrelse.

»Red Barnet glæder sig over, at Branchen nu har udarbejdet et chatkodeks, som lægger nogle minimumsstandarder. Det vigtigste i dette initiativ er dog, at der nu er skabt et forum, hvor der løbende kan foregå en debat af standarden blandt chatudbydere, og hvor forbedringer af standarden umiddelbart kan effektueres gennem regulering af chatmærkeordningen,« siger psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet.

FDIM driver i forvejen et etikmærke for telefonbogs-tjenester på nettet med henblik på at komme annoncehajer til livs.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere