Der har været talt og skrevet meget om den digitale kløft mellem dem, der bruger alle de nye teknologiske muligheder, og så den resterende gruppe, der ikke gør. Og den digitale kløft eksisterer faktisk selv i Danmark anno 2010. Det fortæller rapporten "The digital divide: who surfs the web in Denmark?”, der er udarbejdet af Jon Lund med data fra FDIMs gemiusAudience-undersøgelse og Danmarks Statistik.
"Der er to typer B-hold på nettet. De digitale analfabeter, der slet ikke er på. Og de digitalt parate, der mest gør det på den kulørte del af nettet - men er klar til at tage springet til professionel brug, hvis lejligheden skulle byde sig. For dem er det ikke computeren, der er problemet," siger Jon Lund i en kommentar til rapporten.
En stor del af de arbejdsløse og førtidspensionisterne surfer slet ikke på nettet, men når først de er på, bruger de 30 pct. mere tid online end den arbejdende del af befolkningen. Det er især Facebook, Youtube og spil-sites, der trækker.
Alene Facebook lægger beslag på en halv time om dagen - næsten dobbelt så meget som normalen, fortæller rapporten.
Kun 275.000 ud af de ca. 470.000 danskere i alderen fra 15-60 år, der i dag står uden for arbejdsmarkedet, benytter regelmæssigt nettet. Det betyder at 40 procent i praksis er offline.
"Vi ser konturerne af b-holdets b-hold. Dem uden job og uden praktisk net-erfaring. Det er en skidt cocktail, der meget let bliver selvforstærkende: uden job, ingen computer-erfaring, uden computer-erfaring, intet job," siger Jon Lund.
Men generelt er danskernes it-kompetencer ellers i top. Hele 95 procent af alle danskere i den erhvervsaktive alder er på nettet i løbet af en måned - hvor de i snit klikker rundt i fem kvarter hver dag.
Rapporten giver dog et fingerpeg om, at de digitale kompentencer halter for mange af dem, der i forvejen er socialt udsatte.