Nu vil forskerne have svar: Er mobilen farlig?

Danske mobilbrugere skal deltage i det hidtil største forskningsprojekt om mobiltelefoners helbreds-risici.

Der er omtrent fem milliarder mobiler i brug verden over. Men den er - set i det store perspektiv - stadig et relativt nyt fænomen. Selv i den vestlige verden har den kun været allemandseje i omkring et årti. Det er en af årsagerne til, at forskere endnu ikke har fundet det endegyldige svar på, hvad konsekvenser strålingen kan have på menneskelige væv og celler.

Det største forskningsprojekt hidtil, COSMOS, bliver derfor nu sat i gang for at få et klart svar med troværdige data. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De fleste andre store forskningsprojekter har fokuseret på at spørge folk – der allerede har kræft eller andre sygdomme – om deres brug af mobilen.

”En af begrænsningerne ved forskningen, der har været, er, at hvis du udspørger en person om vedkommendes mobilbrug for eksempelvis fem år siden, så er der en masse fejl,” siger Jack Rowley, forskningschef hos GSM Association.

COSMOS kører under det britiske Mobile Telecommunications and Health Research Program (MTHR), der er finansieret af både industrien og den britiske regering. Forskningen bliver ledt af uafhængige akademikere, der fortrinsvis kommer fra universiteterne.

Danske mobilbrugere skal være med
Danske mobilbrugere vil indgå i forskningen. Forskerne rekrutterer tusindvis af frivillige deltagere i alderen 18-69 i Storbritannien, Finland, Holland, Sverige og Danmark. Det sker gennem mobilselskaberne. Forskerne vil bruge informationer om deltagernes telefonregninger, helbredspapirer og svar fra spørgeskemaer. Forskerne ønsker at vide, om mobilbrugerne render rundt med mobilen i bukserne, i en brystlomme, i en taske eller et helt fjerde sted - og om de bruger mobilen håndfrit.

COSMOS-projektet vil kigge langt ud i fremtiden – 10, 20 eller 30 år. På den tid kan eksempelvis kræftsygdomme hos testudvalget udvikle sig, og det giver forskerne mulighed for at sammenholde sygdomsudviklingen med brug af mobilen og andre data.

Forskerne sender invitationer ud til millioner af forbrugere for at få hundredetusinder af frivillige. Forskerne er bekymrede for, om mange mobilbrugere nægter at deltage ud fra et ønske om privatliv. Under et tidligere lignende – men mindre – forsøg i Tyskland, fik forskerne problemer på grund af bekymringer for privatlivets fred.

Rowley fra GSMA vurderer, at der indtil videre globalt set er brugt mere end 500 millioner kroner på forskning i helbredsrisici ved mobilbrug. Organisationer som World Health Organization (WHO), The American Cancer Society og det amerikanske the National Institutes of Health har ikke fundet beviser for, at mobilbrug er skadeligt for helbredet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere