Sverige indfører massiv aflytning af internettet

En let omskrevet lov om aflytning blev sent i går vedtaget med et knebent flertal i den svenske Riksdag. Den kontroversielle lov pålægger Forsvarets Radioanstalt at registrere al ínternettrafik - inklusive indhold - som går ind og ud af Sverige.

Sammenlignet med den danske logningsbekendtgørelse, som imødekommer et EU-direktiv, er svenskerne nu trådt langt længere ind i overvågningssamfundet.

Den såkaldte FRA-lov, som i går aftes blev vedtagte af et et spinkelt flertal i Riksdagen, pålægger nemlig aflytningskontoret FRA (Forsvarets Radioanstalt) at undersøge al teletrafik, som går gennem kabel til og fra Sverige.

Tidligere onsdag blev behandlingen af lovforslaget udskudt efter skarp kritik fra både venstrefløjen og enkelte politikere på den borgerlige fløj.

Men de borgerlige kritikere har siden stillet sig tilfreds med de ændringer, der blev indskrevet i loven, siger Centerpartiets Annie Johansson. Det drejer sig blandt andet om, hvilken myndighed der skal føre tilsyn med overvågningen, anfører DR.

I modsætning til den danske logningsbekendtgørelse, hvor teleselskaberne er pålagt at føre logningslister for et udsnit af brugernes trafik, skal svenskerne også registrere selve indholdet i trafikken.

Den svenske lov har været under heftig debat i et stykke tid. Det har blandt andet fået Google til at melde ud, at man vil afstå fra at lægge nogen af sine datacentre i Sverige, hvis loven bliver vedtaget.

Jurister, journalister, politikere og mange borgere har i skarpe vendinger protesteret mod den nye lov, som bliver anset for at være et alvorligt indgreb i den personlige integritet og en trussel mod retssikkerheden, skriver DR.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere