Softwarekaos truer i storkommuner

Danske open source-leverandører kritiserer manglende politisk styring og overordnet koordinering af software-strategien i de kommende storkommuner.

De meget forskelligartede udmeldinger om brug af open source i de kommende storkommuner vidner om et fravær af overordnet koordinering og manglende politisk styring på området, og det vil koste dyrt i forbindelse med strukturreformen. Det mener Morten Kjærsgaard, der er formand for foreningen af Open Source Leverandører (OSL) i Danmark.

»Det er uheldigt, at et så økonomitungt område som it går fri af en samlet og koordineret demokratisk styring. Den offentlige sektor vil kunne høste betydelige fordele ved at optræde med én røst overfor leverandørerne i markedet,« siger Morten Kjærsgaard.

Han mener at man fra centralt politisk hold bør kræve, at alle offentlige myndigheder skal redegøre for, om open source software indgår i deres it-arkitektur.

Den seneste tid har budt på meget forskellige udsagn om brug af open source-løsninger i de kommende kommuner.

Rudersdal, som dækker det nuværende Birkerød og Søllerød, har helt fravalgt open source til fordel for en strategiaftale med Microsoft. I den nye storkommune Thy med Thisted, Sydthy og Hanstholm har man også besluttet at droppe open source.

Men andre kommuner, som Ny Randers og Faaborg-Midtfyn, planlægger tværtimod at investere betydelig beløb i åbne systemer og Linux.

Selvom mange kommuner allerede har valgt platform er det reelt først efter kommunalvalget i november, at kommunerne med gyldighed kan vælge deres fremtidige it. Kompetencen til at træffe beslutninger om valg af it-strategi for de nye storkommuner ligger nemlig hos de sammenlægningsudvalg, der først træder sammen efter valget, understreger Morten Kjærsgaard.

»På den baggrund bør enhver seriøs it-afdeling og kommunalforvaltning fremlægge konkrete bud på, hvordan open source software kan indgå i den fremtidige kommune. Det må i det mindste være et krav, at beslutningsprocessen i kommunen sker på et kvalificeret grundlag, der inddrager gennemprøvede og veldokumenterede alternativer, og at beslutningen er båret af saglighed. Og kan vi samtidig holde it-udviklingen og økonomien her i landet, slår vi to fluer med ét smæk,« siger formanden for OSL.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere