Elektroniske oplevelser skal fængsle turister

Det gamle Horsens Statsfængsel skal omdannes til et internationalt oplevelsescenter, hvor nettet kommer til at spille en vigtig rolle.

I 2006 blev det 150 år gamle Horsens Statsfængsel lukket og de indsatte overflyttet til det højmoderne Statsfængslet Østjylland. Den markante bygning midt i Horsens skal efter planen omdannes til et internationalt oplevelsescenter om forbrydelse og straf. De besøgende skal have mulighed for at føle fængselslivet på egen krop og samtidig høre om berømte fanger rundt om verden.

Finansieringen er endnu ikke på plads, men planlægningen er allerede i fuld gang, og en af visionerne er, at den virtuelle og fysiske verden skal smelte sammen i det kommende oplevelsescenter. Det fortæller Stephan Gustin fra arkitektfirmaet Gustin, der har fået opgaven med at designe centeret i tæt samarbejde med bl.a. arkitektfirmaet CEBRA og Tækker Group.

»It-delen skal bidrage til at skabe en oplevelse både før, under og efter selve besøget. Internet-brugerne får mulighed for at deltage aktivt på flere niveauer gennem en webportal og samarbejde med de besøgende på oplevelsescenteret. Det kunne eksempelvis være at designe den perfekte flugtrute, komme gennem en labyrint, bryde en kode eller løse en fiktiv eller virkelig kriminalgåde,« siger Stephan Gustin.

It-forum midtjylland havde arrangeret en rundvisning i »Slottet i Horsens« torsdag, som satte fokus på, hvordan moderne teknologi skal anvendes til at skabe de ønskede stemninger i centeret.

Og det fyger med buzzwords som pervasive computing, ambient intelligence og hypersurface - en hel buket af teknologier, der skal skabe et elektronisk oplevelsescenter uden sidestykke i resten af Danmark. En af ideerne er, at de besøgende skal udstyres med en RFID-tag, så de forskellige genstande og rum i museet reagerer på den enkelte - og derigennem skaber en individuel oplevelse.

Id-koden fra RFID-mærket kan så senere indtastes på webportalen og bruges til at skabe en individualiseret version af websiderne med informationer om statsfængslet.

Det kommende oplevelsescenter skal også sætte fokus på overvågning og kontrol med biometrisk adgangskontrol, bodyscannere og anden teknologi, så de kan besøgende kan mærke på egen krop, hvad det vil sige at sidde bag tremmer i et af verdens topsikre fængsler.

Idemagerne i Horsens har et godt øje til computerspilmarkedet, som rundede en global omsætning på 84 mia. kr. sidste år. Hvis de ambitiøse planer holder, så skal Horsens Statsfængsel omdannes til en krydsning mellem elektronisk underholdning og en fysisk oplevelse af livet bag tremmer.

Og ambitionsniveauet i det midtjyske fejler ikke noget. Horsens Kommune håber, at statsfængslet engang i fremtiden vil blive nævnt i samme åndedrag som Alcatraz Island ved San Francisco og Robben Island Museum i Sydafrika.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere