Dataskandale: Straffefanger sorterer flybilletter

Det tyske flyselskab Lufthansa har brugt fængselsindsatte til at sortere gamle flybilletter. I fængslet er der opstået en livlig sortbørshandel med navne, kreditkortnumre, adresser og underskrifter fra billetterne.

Den triste hverdag for de indsatte i det lukkede fængsel Glasmoor nær Hamborg blev lidt mere spændende, hver gang et privat firma afleverede et vognlæs brugte flybilletter til sortering. Billetterne skulle glattes, renses og sorteres af fangerne, inden de blev sendt tilbage til Lufthansa og indscannet for at indgå i regnskabssystemet.

Lønnen for arbejdet var elendig - syv euro om dagen - men de indsatte fandt hurtigt frem til, hvordan det kedelige arbejde kunne forvandles til en god forretning. De begyndte at samle oplysninger fra billetterne - navne, datoer, kreditkortnumre, underskrifter - og lave lister, som blev solgt for 50 euro stykket.

En tidligere indsat i Glasmoor siger til avisen "Hamburger Abendblatt", at der især blev handlet med oplysninger om passagerer på business class. Informationerne kunne eksempelvis bruges af indbrudstyve til at se, hvor ofte og hvor længe en forretningsmand var ude at rejse.

Avisen fortæller at de indsatte havde lommerne fulde af billetter, når de forlod arbejdslokalet. Den bedste pris kunne man få for billetter med oplysninger om kendte personer - rejseoplysninger om berømtheder som tennisstjernen Michael Chang og fotomodellen Claudia Schiffer landede på det sorte marked. Selv Schiffer's American-Express-kortnummer skulle angiveligt være solgt af en indsat i Glasmoor.

Fængselsdirektør Wolfgang Schuchardt siger til avisen, at det er umuligt at sikre sig mod denne form for tyveri af personlige oplysninger, og han mere end antyder, at Lufthansa kendte til risikoen, men alligevel valgte at få sorteret billetterne i fængslet, fordi det var den billigste løsning.

Hos Lufthansa fortæller man, at samarbejdet med fængslet blev afbrudt i marts 2002 af økonomiske årsager. Billetterne bliver nu sorteret af selskabets egne medarbejdere. Lufthansa fortæller, at man overvejer at indlede en straffesag mod fængslet, og forsøger samtidig at dæmpe bekymringerne.

"Enhver pizzabager ved mere om et kreditkort end en fange i Glasmoor, der har skrevet af fra en billet," siger en Lufthansa-talsmand til avisen.

(Kilde: Spiegel Online)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere