Artikel top billede

Ny batteri-teknologi oplader telefonen på få sekunder

Nanoteknologi kan forlænge batterilevetiden dramatisk i mobile enheder ? og sørge for lynhurtig opladning.

Et forskerhold fra University of Illinois har udviklet en tredimensionel nanostruktur til batterier, som skal gøre det muligt at oplade og aflade batteriet på ganske få sekunder. Samtidig har andre forskere fra samme universitet udviklet en ny hukommelses-teknologi til mobile enheder, der bruger 100 gange mindre energi end den nuværende hukommelse. Sammen kan de to teknologier føre til mobile enheder som holder meget længere mellem opladninger og kan lades op meget hurtigere.

Forskeren Paul Braun og hans hold har eksperimenteret med at tilføje lag med en nanostruktur i tre dimensioner til batteriet. Et normalt lithium-ion- eller NiMH-batteri mister hurtigt sin kapacitet hvis det lades op eller aflades for hurtigt. Den nye teknologi gør det muligt at lade et batteri op på ganske få sekunder – uden at batteriets kapacitet bliver mindre.

Det kunne bruges til mobiltelefoner eller bærbare computere som lades op meget hurtigt – og det er måske endnu mere spændende når det gælder elbiler, hvor det er et stort problem at bilens batteri skal lades op i mange timer inden den er klar til at køre. Her kunne man forkorte opladningstiden til det samme tidsrum, som det tager at fylde tanken med benzin i dag. Det betyder så også, at de batteriskiftestationer, som Better Place er ved at bygge i Danmark, bliver overflødige.

Forskerne mener at deres nye teknologi kan integreres i eksisterende batterier relativt let og de nødvendige processer bliver allerede anvendt i industrien, så det skulle være nemt at omstille fabrikkerne. Forskningsresultatet er beskrevet i den aktuelle udgave af Nature Nanotechnology.

Et andet forskerhold fra University of Illinois har udviklet en ny type hukommelse med kulstof-nanorør, som bruger 100 gange mindre energi end den eksisterende teknologi. Nu er hukommelsen ikke den eneste energisluger i mobile enheder – displayet bruger også meget energi – men alligevel kunne det betyde at batteri-levetiden i mobile enheder kan forlænges betydeligt.

”Jeg tror da at enhver som slås med en masse opladere som skal bruges hver nat ønsker sig en mobiltelefon eller bærbar computer med batterier der kan holde i uger eller måneder,” siger professor Erik Pop, der fremlægger sin forskning i det kommende nummer af Science.

Ved at bruge kulstof-nanorør med en tykkelse på et par nanometer – 10.000 gange tyndere end et menneskehår – kan forskerne reducere energiforbruget dramatisk.

Erik Pop mener at det er muligt at få energiforbruget ned på et niveau hvor en smartphone aldrig skal oplades – den kan køre på solenergi, mekanisk (kinetisk) energi eller termisk energi.

Teknologien skal også bruges til alt fra satellitter til datacentre og forskerne mener at energiforbruget kan sænkes yderligere med en faktor 10. Det vil altså betyde at den nye hukommelse med kulstof-nanorør bruger 1.000 gange mindre energi end Flash-hukommelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere