EU-Parlamentet forkaster aftale om bankdata

EU's aftale om overførsel af bankoplysninger via SWIFT-netværket til USA er nu faldet til jorden.

EU-Parlamentet afviste torsdag at give sit samtykke til EU's midlertidige aftale om overførsel af bankoplysninger via SWIFT-netværket. MEP'erne er bekymrede over beskyttelsen af personoplysninger, over aftalens proportionalitet og gensidighed. Med Parlamentets afvisning af aftalen kan den ikke blive juridisk bindende. MEP'erne foreslår at forhandle en ny aftale på plads. Beslutningsforslaget om at afvise aftalen blev vedtaget med 378 stemmer for, 196 imod og 31 hverken for eller imod.

Et forslag om at udsætte afstemningen til en senere samling blev afvist (290 stemte for udsættelse, 305 imod og 14 hverken for eller imod).

Europæiske politikere har længe kritiseret at data om alle transaktioner hos europæiske banker bliver overført til USA gennem det såkaldte SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) system. I mindst fem år har SWIFT-Europa med hovedsæde i Belgien sendt data om alle kontooverførsler mellem europæiske banker til et operation-center i USA, hvor forskellige myndigheder har adgang til informationerne.

I USA begrundes denne dataindsamling med indsatsen inden for terrorbekæmpelse, men politikere i EU har udtrykt bekymring over, at informationerne kunne misbruges til f.eks. industrispionage.

Det har medført krav om, at overførslen af finansdata til USA helt skal indstilles. Men EU’s udenrigsministre gav sidste år Kommissionen mandat til at forhandle en ny version af SWIFT-aftalen, som skal sikre at de amerikanske efterretningstjenester fortsat har adgang til europæiske finansdata.

EU-Kommissionens midlertidige aftale indebærer at USA fortsat har adgang til alle SWIFT-data – der fremover skal samles i et datacenter i Schweiz – og informationerne kan opbevares i op til fem år. Der er intet krav om, at de pågældende kontoindehavere skal informeres om, at deres data er trukket ud af systemet.

Det er denne aftale, som EU-parlamentet nu har forkastet. MEP'erne beder Kommissionen og Rådet om at gå i gang med en langsigtet aftale med USA på dette område og understreger, at aftalen skal være i overensstemmelse med Lissabontraktaten og Charteret for Grundlæggende rettigheder.

"Rådet har ikke stået nok fast på beskyttelse af personoplysninger," sagde Parlamentets ordfører Jeanine Hennis-Plasschaert (ADLE, NL) som mente, at aftalens regler om overførsel og opbevaring af personoplysninger var ude af proportioner med formålet.

For fortsat at kunne dele oplysninger om bankoverførsler i kampen mod terrorisme, kan EU og USA benytte sig af en aftale om gensidig juridisk bistand, som gør det muligt at udveksle data indenfor rammerne af de nationale lovgivninger i medlemslandene.

I et brev til Parlamentets formand, Jerzy Buzek, meddelte EU-Kommissionen i går, at den "i de kommende uger" vil vedtage et udkast til retningslinjer til forhandlingerne af en langsigtet aftale. Disse retningslinjer vil tage hensyn til Parlamentets og Rådets bekymringer' og sikre 'den største respekt for privatlivets fred og databeskyttelse'.

I dagens afstemning gentager Parlamentet, at det står fast på principperne fra det beslutningsforslag, man vedtog i september 2009. Her krævede MEP'erne, at en aftale om SWIFT fuldt ud skulle respektere EU-borgernes rettigheder i forhold til beskyttelse af personoplysninger.

De insisterede på, at oplysningerne må kun indsamles "med det formål at bekæmpe terrorisme", og at der skal være balance mellem sikkerhedsforanstaltningerne og beskyttelse af borgernes frihedsrettigheder.

Desuden ønskede MEP'erne at sikre, at borgerne har de samme retslige klageordninger som i EU, herunder retten til kompensation, hvis personlige oplysninger er blevet videregivet ulovligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere