Google vil regere Det Betalte Internet

Google vil indføre et mikrobetalingssystem for nyheder. På den måde kan Google bevare sin dominans, når nettet ikke længere er gratis.

Google kan blive lige så dominerende i 'det betalte internets' tidsalder, som koncernen er i det gratis internets tidsalder. Google vil levere et mikrobetalingssystem til indholdleverandører. Det vil i første omgang betyde, at Google scorer en gevinst, hver gang vi betaler for at læse en amerikansk avisartikel.

Det fremgår af et forretningskoncept som Google har afleveret til Newspaper Association of America NAA. NAA har bedt Google og andre om at udvikle en mikrobetalingsmodel der kan redde aviserne.

Overalt i verden befinder de fleste aviser sig i en kamp for overlevelse der synes tabt på forhånd. Salget af papiraviser styrtdykker, annoncørerne har fået andre platforme, gratisaviser leverer basale nyheder og store dele af det indhold der koster 25,- kroner i løssalg, er gratis på avisernes egne hjemmesider. Her hjemme taler alle redaktører fra Berlingske Tidendes Lisbeth Knudsen til Politikens Tøger Seidenfaden om at indføre en eller anden form for mikrobetaling.

Flere mener, at betaling for indhold på nettet er uundgåeligt. Kommercielle sites tjener ikke penge nok på annoncering og ikke-kommercielle sites får store dele af sit indhold fra kommercielle sites. Derfor er hele nettets økosystem af indhold truet af konkurs

Løsningen kan måske være mikrobetaling. I henvendelsen til NAA skriver Google.

"Google mener at et åbent og frit web tilgodeser alle brugere og udgivere. Men åben behøver ikke at betyde gratis. Vi mener, at indhold på nettet kan trives via flere forretningsmodeller - for eksempel indhold der kun er tilgængeligt via abonnement."

Googles plan er at lave et system, hvor man via Google tjenesten får adgang til flere forskellige aviser, så man ikke skal indtaste oplysninger hos både New York Times og Politiken. Google får en del af betalingen på samme måde som Apple gør med App Store.

Den største udfordring for online betalingsaviser og andre indholdsleverandører er gratiskonkurrenter, der bliver finansieret via annoncer eller licens. For eksempel kan Danmarks Radio frit citere indholdet i betalingsartiklerne på samme måde, som de hver aften bringer filmede avishistorier i tv-avisen. NAA har bedt Google og andre om at tænke ophavsrets aspektet ind i forretningsplanen. Men der finder kun en ophavsretskrænkelse sted, hvis man direkte kopierer artiklerne, ikke hvis man skriver en ny artikel baseret på samme indhold.

Google indfører systemet til næste år, og benytter i første omgang Google Checkout som betalingsmetode. I ComON artiklen 'Pengene eller Livet' kan man læse mere indgående om avisernes og dermed nettets kamp for overlevelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere