Google kan blive lige så dominerende i 'det betalte internets' tidsalder, som koncernen er i det gratis internets tidsalder. Google vil levere et mikrobetalingssystem til indholdleverandører. Det vil i første omgang betyde, at Google scorer en gevinst, hver gang vi betaler for at læse en amerikansk avisartikel.
Det fremgår af et forretningskoncept som Google har afleveret til Newspaper Association of America NAA. NAA har bedt Google og andre om at udvikle en mikrobetalingsmodel der kan redde aviserne.
Overalt i verden befinder de fleste aviser sig i en kamp for overlevelse der synes tabt på forhånd. Salget af papiraviser styrtdykker, annoncørerne har fået andre platforme, gratisaviser leverer basale nyheder og store dele af det indhold der koster 25,- kroner i løssalg, er gratis på avisernes egne hjemmesider. Her hjemme taler alle redaktører fra Berlingske Tidendes Lisbeth Knudsen til Politikens Tøger Seidenfaden om at indføre en eller anden form for mikrobetaling.
Flere mener, at betaling for indhold på nettet er uundgåeligt. Kommercielle sites tjener ikke penge nok på annoncering og ikke-kommercielle sites får store dele af sit indhold fra kommercielle sites. Derfor er hele nettets økosystem af indhold truet af konkurs
Løsningen kan måske være mikrobetaling. I henvendelsen til NAA skriver Google.
"Google mener at et åbent og frit web tilgodeser alle brugere og udgivere. Men åben behøver ikke at betyde gratis. Vi mener, at indhold på nettet kan trives via flere forretningsmodeller - for eksempel indhold der kun er tilgængeligt via abonnement."
Googles plan er at lave et system, hvor man via Google tjenesten får adgang til flere forskellige aviser, så man ikke skal indtaste oplysninger hos både New York Times og Politiken. Google får en del af betalingen på samme måde som Apple gør med App Store.
Den største udfordring for online betalingsaviser og andre indholdsleverandører er gratiskonkurrenter, der bliver finansieret via annoncer eller licens. For eksempel kan Danmarks Radio frit citere indholdet i betalingsartiklerne på samme måde, som de hver aften bringer filmede avishistorier i tv-avisen. NAA har bedt Google og andre om at tænke ophavsrets aspektet ind i forretningsplanen. Men der finder kun en ophavsretskrænkelse sted, hvis man direkte kopierer artiklerne, ikke hvis man skriver en ny artikel baseret på samme indhold.
Google indfører systemet til næste år, og benytter i første omgang Google Checkout som betalingsmetode. I ComON artiklen 'Pengene eller Livet' kan man læse mere indgående om avisernes og dermed nettets kamp for overlevelse.