ComON 31: Teknologirådet anbefaler open source

Danmark bør gå over til open source-programmer på pc'erne i forvaltningen, mener Teknologirådet. Alene på software-licenser vil Danmark hvert år spare mellem 3,7 og 5,6 milliarder kroner, vurderer arbejdsgruppen bag rapporten.

I en længe ventet rapport, der offentliggøres i dag, anbefaler Teknologirådet, at hele den danske offentlige sektor i højere grad begynder at bruge open source software på brugernes desktops. Det er i høj gad den økonomiske fordel ved programmerne, som altså ikke har licenser, der skal betales, der gør open source så attraktivt. Ved en komplet overgang til open source i det offentlige vurderer arbejdsgruppen bag rapporten, at Danmark vil spare mellem 3,7 og 5,6 milliarder kroner årligt.

Ifølge rapporten er der dog et stykke vej igen, før det scenario kan blive virkelighed. Rapporten slår til lyd for en fælles strategi på området, hvis man vil give danskerne muligheden for at begynde at bruge åbne standarder. Det er afgørende, at der tages fælles beslutninger om valg af standarder og programmer, skriver forfatterne i rapporten. Det er ikke nok at følge eksemplet fra England og Tyskland og blot nøjes med at anbefale, at open source skal »overvejes«, fremhæver rapporten.

Det er også vigtigt, at konkurrence-momentet opretholdes, så man ikke risikerer en monopollignende situation på de områder, der knytter sig til open sourceprogrammerne.
Det betyder, at alle offentlige kontorer skal have mulighed for at vælge mellem flere typer software, og ofte vil der være tale om en blanding af open source og leverandørejet software, fremgår det af rapporten.

Læs mere i IT-avisen ComON, der havner hos abonnenter og i kiosken torsdag morgen. Avisen er i denne uge udvidet med et tillæg med fokus på printere og tilbehør til printere. Læs bl.a.:

Priskrig på farvelasere
HP har taget kampen op på lavprismarkedet for farvelaserprintere og bryder en magisk grænse med en pris inklusiv moms lige under 10.000 kroner. Minolta melder sig også klar, Epson er allerede nede i samme prisleje, og OKI erklærer sig parat til at tage kampen op. Til gengæld vælger Brother at se tiden lidt an, og kun Lexmark melder i første omgang helt pas.

Virksomhedens eget trykkeri
Kontormaskiner i den dyre ende af skalaen er efterhånden så gode, at de kan printe tryksager, der er svære at skelne fra det, man kan få lavet hos et trykkeri.

Printerudgifter er en ubekendt størrelse
De færreste virksomheder har et overblik over, hvor meget de bruger på at printe. Det viser en svensk undersøgelse. I Danmark vil en konsulentvirksomhed nu kortlægge brugen, spildet og omkostningerne.

Print er mere end blot papir
At lægge en printstrategi for virksomheden, handler ikke kun om at få information ud på papir. Den handler i lige så høj grad om at kunne etablere et fornuftigt fundament for deling af informationen - og i det scenarie spiller digitale services en stor rolle.

En maskine til det hele
Multifunktionsprinterne vinder frem, ikke blot i hjemmene, men også ude på kontorerne, hvor en maskine med laserprinter, fax, scan og kopi kan fås for 7.000-8.000 kroner. Se vores store oversigt over multifunktionsprintere.

Læs også:

Open source kræver omtanke
Om ti år bruger halvdelen af os open source-software, håber og tror en af Danmarks eksperter på området. Men projektet kræver store mentalitetsændringer.

Fremtidens trusselsbillede
På virusområdet går udviklingen mod stadig mere komplekse former, der både forsøger fordøren, men også tjekker alle vinduer og om alt andet fejler kravler ned gennem skorstenen, siger ekspert.

Gadgets: Nøgleringen husker
Har man et utal af kodeord og problemer med at huske dem, er Ebp lite Personal Password Manager måske sagen. Nøgleringen husker op til 20 kodeord og pinkoder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering