Store prisfald på storage med open source software

Prisen for storage skal styrtdykke. Det mener Sun Microsystems, der vil sætte gang i udviklingen ved at sætte fokus på open source i storage-regi.
Projekt "Open Storage" spås gode chancer.

I øjeblikket ligger Sun numnmer fem, når man kigger på storage-markedet.

Men det skal der laves om på. Sun vil være leverandør nummer ét.

Det er i hvert fald målsætningen med at søsætte konceptet Open Storage.

I sin enkelthed vil Sun med projektet give sit storage-software væk under open source og dertil sælge forskelligt industri-standardiseret hardware. Guleroden for kunderne er løftet om højere fleksibilitet, højere ydeevne og store driftsbesparelser, fordi man ikke binder sig til en proprietær leverandør.

»I en årrække har det været trenden, at man har købt sin storage fra en leverandør, der har leveret en proprietær løsning. Det der normalt sker over tid, er at ting bliver en commodity. Der kommer flere udbydere på markedet, og prisen falder. Det er sket på områder for servere og pc'ere. Men den udvikling mangler vi at se på storage og især disksystemer,« siger Tony Franck, der er "storage ambassadør & senior storage arkitek" hos Sun i Danmark.

Sun Microsystems mener desuden, at tiden er moden for en ny tilgang til storage på grund af stigende behov for lagring af store datamængder.

Potentialet er der

Det er ikke kun i Suns reklame-afdeling, at Open Storage fremstår som en god idé.

»Det har klart et stort potentiale. Specielt nede i den lave ende af markedet. Det her interessant for mindre virksomheder. Eller større firmaer uden behov for redundans,« siger chefanalytiker Claus Egge, der leder IDCs europæiske storage-afdeling.

Han har fået Suns nye koncept præsenteret, og er generelt positivt stemt, men tvivler på, at man kan garantere en lige så høj performance og et set-up, der er lige så velbeskyttet som traditionelle disksystemer. Men den påstand vil man ikke skrive under på hos Sun.

»Der er faktisk fuld redundans i vores Open Storage-løsninger. To eller flere Open Storage-servere kobles blot sammen præcis som to redundante klassiske storage
controllere, og Open Storage-løsningen virker herefter som et redundant storagesystem,« siger Tony Franck.

Ifølge ham er der en klar tendens for, hvem der interesserer sig for det nye produkt.

»Universiteter har været de første til at kaste sig over det. Det skyldes selvfølgelig, at de ikke har så mange penge, men også fordi de er vant til at bruge fri software. For eksempel kører verdens største regnecentral hos Texas Advanced Computing Center på Open Storage. Faktisk sker dataopsamlingen i det aktuelle eksperiment i CERN også på en Open Storage-løsning. Og det er jo helt enorme mængder data,« siger Tony Franck.

Ifølge Tony Franck er der også stor interesse for Open Storage blandt outsourcere og service providere, der sælger data-lagring. Men de mest krævende kunder er afventende.

»Det er korrekt, at en sektor som den finansielle nok bliver den sidste, vi får med på vognen. Men også for dem vil der være en god forretning i Open Storage. Især for arkivering. Det er trods alt kun 5 til 10 procent af markedet, der har brug for bankernes helt specielle løsninger,« siger Tony Franck.

Han vil heller ikke drage paralleller med Open Storage og ringere funktionalitet.

»Vi har kørt nogle benchmark test, og i nogle forhold overgår vi funktionaliteten på proprietære systemer. I nogen tilfælde vil man simpelthen kunne få et stærkere produkt med Open Storage.«

Udfordringen

Ifølge Claus Egge fra IDC, så bliver Suns største udfordring at fortælle partnere og kunder om konceptet og få dem til at forstå det, fordi det simpelthen er så nyt.

»Selvfølgelig er der mange, der vil være usikre i starten. Nogle vil sikkert sige, at når det er gratis, så er det også dårligt. Men man kan lave sammenligningen med Linux. Det ville folk heller ikke røre i starten.
Samtidigt kan vi slå på, at vi certificerer produkterne. Vi supportere dem, og så er de jo bygget på et kendt system,« siger Tony Franck med henvisning til OpenSolaris projektet.

Sun vil selvfølgelig gerne sælge sit eget hardware, men ifølge Tony Franck har kunder også mulighed for at benytte no-name hardware, der kan fås til priser, der ligger fem til seks gange under prisen hos en traditionel storage-leverandør. I Suns aktuelle reklamemateriale for Open Storage kan man læse, at der er udsigt til potentielle driftbesparelser på helt op til 90 procent.

»Jeg har ikke rigtig nogen forudsætninger for at forholde mig til de 90 procent. Men jeg kan kun forestille mig, at det bliver billigere end i dag. Der vil helt klart være nogen i branchen, der ryster på hovedet af det her,« siger Claus Egge fra IDC med henvisning til, at prisen på mange storage-løsninger vil falde som konsekvens af Open Storage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere