Toyota kalder sin hybridbil tilbage

Nu er det japanske bilfirma Toyota tvunget til at kalde en halv million hybridbiler tilbage.

Den sidste måneds tid har været lidt af et mareridt for japanske Toyota, som ellers er kendt for meget høje kvalitetskrav. En serie af fejl i selskabets biler har tvunget Toyota til at trække flere millioner fartøjer tilbage i hele verden. Senest er det en fejl i gaspedalen, der har fået Toyota til at kalde omkring otte millioner biler tilbage til værkstedet.

Og nu har problemerne også ramt Toyotas grønne flagskib, hybridbilen Prius. Toyota tilbagekalder nu næsten en halv million hybridbiler i hele verden, herunder også den seneste Prius-model, hvor der er problemer med bremserne.

Prius blev lanceret i Japan helt tilbage i 2007 og var den mest solgte bil på det japanske marked i 2009. Den sælges også i Danmark. Toyota sælger også to andre hybridbiler, Hybrid Sai og Lexus HS250h, der også kaldes tilbage.

Det første tegn på, at der er problemer med hybridbilerne fra Toyota, kom i sidste uge, hvor Apple-medstifter Steve Wozniak helt uventet brugte en tale under en konference i San Francisco til at klage over problemer med sin egen Prius.

Han talte om et ”meget skræmmende” problem, hvor bilens fartpilot i nogle tilfælde sender bilen ud i en ukontrolleret accelleration. Men Wozniak er sikker på, at der er tale om et softwareproblem og ikke en fejl i bilens hardware.

Den officielle begrundelse for tilbagekaldelsen af Prius er dog en anden. Her tales der om en softwarefejl, som i nogle tilfælde kan få bremserne til at svigte på ujævne veje.

Toyota understreger dog, at der ikke er tale om et totalt bremsesvigt, men kun om nedsat bremsevirkning.

Det menes at tilbagekaldelserne har kostet Toyota mere end 10 milliarder kroner i omkostninger og tabt salg – og det var inden den seneste tilbagekaldelse af Prius, som har stor betydning for Toyota. Der er store forventninger til hybrid- og elbiler og Toyota har været med helt fremme med Prius.

Til næste år skal der lanceres en såkaldt plug-in version af Prius (Plugin Vehicle Hybrid, PHV) i 2011, der skulle være betydelig billigere end den nuværende model.

Den nuværende Prius har et nikkel-metalhydrid-batteri, som oplades automatisk når bilen bremser. Bilen kan altså ikke lades op ligesom en almindelig elbil. Som navnet antyder kan en plug-in hybrid derimod oplades fra en ganske almindelig stikkontakt. Den indeholder rigtige lithium-batterier og PHV'en skulle være i stand til at køre op til 20 kilometer rent elektrisk - forgængeren Prius III, der kom i efteråret, kan kun klare 1,5 kilometer. Tophastigheden for PHV'en er begrænset til 100 kilometer i elmodus.

Faktisk er Prius III den første version, der kan køre på el alene - men altså kun halvanden km. PHV'en forlænger dette til 20 km. Men det er heller ikke meningen, at man skal køre en hybridbil kun på el. Kombinationen af en hovedmotor på benzin og en supplerende elmotor skal gøre fartøjet i stand til at køre betydelig længere per liter benzin.

Den nuværende Prius kører mellem 25 og 30 km/l - den kommende PHV skulle være i stand til at køre helt op til 57 km på en liter. Hvis man lader batteriet op fra stikkontakten og samtidig fylder tanken med benzin, skulle bilen være i stand til at køre op til 1.400 km uden stop. Det tager angiveligt et par timer at lade batteriet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere