Artikel top billede

Biler kan hackes

Forskere har nu demonstreret at det er muligt at overtage kontrollen over en bil gennem en trådløs forbindelse.

En amerikansk gruppe af forskere fra universiteter i Seattle og San Diego har brugt de sidste to år på at undersøge sikkerheden i bilernes computer-systemer. Nu har forskerne demonstreret, at det er muligt at overtage kontrollen over alt fra bilernes bremser til centrallåsen gennem en trådløs Bluetooth-forbindelse. Det skriver MIT's Technology Review.

Forskningsresultaterne blev præsenteret i denne uge i en høring hos Committee on Electronic Vehicle Controls and Unintended Acceleration, der blev nedsat efter problemer med bremsesystemerne i Toyota Prius.

De samme forskere har tidligere vist at de kan overtage kontrollen med bilens computersystemer hvis de har fysisk adgang til bilens centrale diagnose-interface – et stik, der typisk er placeret under instrumentbrættet i alle nyere biler.

Nu har forskerne så bevist, at det samme kan gøres over en Bluetooth-forbindelse. De har fundet en sårbarheden i bilens Bluetooth-system, som normalt bruges til håndfri opkald. Denne sårbarhed kan så misbruges til at installere og afvikle kode, der gør det muligt at få den fulde kontrol over alle bilens it-systemer.

Forskerne har brugt en simpel smartphone til at hacke bilen. Først har forskerne gennemført omkring 130 opkald til bilen for at få adgang til systemerne, og herefter har de uploadet koden skjult i et 14 sekunders lydklip. De fandt også andre veje til at få adgang, herunder bilens medieafspiller.

Denne angrebsmetode kan blandt andet bruges til at finde og stjæle en bil uden at skulle bryde ind i bilen, eller man kunne overvåge en bil og tvinge den til at sende sin GPS-position med bestemte intervaller. Endnu mere skræmmende er måske, at man kunne sabotere bilen, f.eks. aktivere dens bremser under kørslen.

Der er ingen beviser på, at kriminelle allerede har udnyttet disse muligheder, men det er nok kun et spørgsmål om tid.

Forskerne opfordrer nu bilfirmaerne til at forbedre sikkerheden. I mange år har der været fokus på den fysiske sikkerhed med airbags og seler. Nu er det på tide, at man også begynder at tænke på den elektroniske sikkerhed i bilerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere