TDC: Danskerne har ikke brug for mere end 50 Mbit

(Opdateret) Kobbernettet hjulpet af fiber giver mere end rigelig båndbredde til danskerne, mener TDC.

Udrulningen af fiber går betragteligt langsommere efter, at TDC har overtaget fibernettet i hovedstadsområdet og Nordsjælland fra Dong.

TDCs netdirektør sagde for nylig til ComON, at TDC kun udrullede omkring 30 procent af den fiber, der blev udrullet før ejerskabet. Årsagen er, at TDC ikke satser på fiber-to-the home, men lader sit kobbernet stå for forbindelsen fra fiber-netværket til brugerens hjem. Derved opnår man højere hastigheder til de enkelte husstande uden at skulle grave nye kabler ind.

Det giver ganske vist nogle begrænsninger i båndbredden i forhold til en fuld fiber-løsning, men det betyder ikke noget. Der er nemlig stort set ingen danskere, der efterspørger de meget høje båndbredder, som fiber-to-the-home-løsningen tilbyder, mener TDC.

”De færreste efterspørger i dag surfhastigheder på mere end 10 Mbit. Med den nuværende udvikling er danskerne mere end rigeligt dækket ind med 10 mbit til surf, og vi forventer, at efterspørgslen holder sig omkring de 20 Mbit i de næste mange år,” siger Rene Brøchner, vicedirektør for TDC Privat til ComON.

TDC vurderer, at de færreste husstande vil efterspørge mere end 30-50 Mbit i de næste ti år – selv med en stigende udbredelse af tv over nettet, og selv med flere og flere tv-kanaler, der sendes i pladskrævende HD-kvalitet.

Det faktum, at man sjældent har brug for at se mere end én HD kanal ad gangen, samtidigt med at man optager en eller to andre kanaler, gør, at TDC ikke frygter fremtidens netkapacitet bliver ædt op af tv. Komprimeringsteknikkerne forbedres løbende, hvilket ligeledes vil reducere behovet for båndbredde. Ifølge TDC er 50 Mbit nok til fire HD-kanaler.

”Hvis man tilkøber nye HD-kanaler eller nye kommende tjenester, der kræver mere båndbredde, end man har, lægger TDC den ekstra båndbredde oven i ens pakke automatisk, og uden at vi fortæller kunden om det,” fortæller Rene Brøchner.

Hvis man tilkøber en ekstra tv-boks for at få et tv mere i husstanden, følger den ekstra båndbredde også med.
Kunderne skal slet ikke bekymre sig om båndbredde, lyder tankegangen i TDC.

I dag sælger TDC sit Home Trio produkt med fokus på relativt lave båndbredder på 10 og 20 Mbit. Home Trio med 50 Mbit er slet ikke tilgængeligt endnu. TDC forventer at lancere 50 Mbit efter sommerferien.

Faktisk markedsfører TDC slet ikke 50 Mbit bredbånd overhovedet. Produktet findes, men man skal spørge efter det – og det bliver ikke omtalt i de almindelige oversigter, man kan finde på hjemmesiden. Til gengæld er det dyrt: nemlig knap 600 kroner om måneden som rent bredbåndsprodukt.

Hvad de 50 Mbit som del af Home Trio pakken skal koste til efteråret, er der foreløbigt ingen meldinger om.

Overfor TDC står navnlig elselskaberne, der markedsfører deres rene fiberløsninger med høje hastigheder på op til 100 Mbit. Deres argument er blandt andet, at fremtiden vil gøre de høje båndbredder mere nødvendige, end de er i dag.

Men historien er rig på forudsigelser, der blev gjort til skamme af den teknologiske udvikling. Tilbage i 1981 skulle Bill Gates angiveligt have sagt de vise ord: "No one will need more than 637 kb of memory for a personal computer—640K ought to be enough for anybody." - et udsagn, hvis sandfærdighed der siden er er blevet sået tvivl om.

ComON vil hører gerne læsernes mening: Har TDC ret i at 50 Mbit er nok til alle?

 

Opdatering:

Upload-hastighederne stiger

Ifølge TDCs Rene Brøchner skal upload-hastighederne, som TDC tilbyder over kobbernettet , stige i den kommende tid. Der er dog lang vej – meget lang vej – fra kobbernettet til de rene fiberløsninger, når det gælder uploadhastigheder:

”Det er et af de områder, hvor vi ser en stigende efterspørgsel. Men vi kommer aldrig i nærheden af de høje hastigheder, man kan tilbyde synkront (d.v.s.på fiber, red). I dag ligger vi nede på omkring 1 Mbit i upload-hastighed, hvor de langsomste er helt nede på 128 Kb. Efter sommerferien kommer vi med 2 Mbit, og senere op til 5 Mbit. Det sidste i forbindelse med Home Trio på 50 Mbit download,” fortæller Rene Brøchner.
Problemet er, at kobbernettet ikke tillader fibernettets synkrone hastigheder med lige meget båndbredde på up- og down-stream, fortæller TDCs vicedirektør.

Rene Brøchner mener, at behovet for højere upload-hastigheder i fremtiden vil blive påvirket af, at folk har en stigende mængde af deres filer liggende i skyen eller andre steder på nettet. Derfor vil man kun have behov for en rimelig upstream båndbredde for at lægge filerne op, påpeger han.
 

(opdateret 13:36)

 

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere