Læsere vil se patter

Afslørende journalistik har få læsere, mens patter og sensation er i top.

Klassisk afslørende og undersøgende kvalitetsjournalistik kan ikke betale sig på nettet.

Selv om journalister konstant bliver kritiseret for at være sensationslystne plattenslagere, så er der ingen tvivl om, at det netop er sensationer med patter og mord, som læserne vil have. Det bekræfter en undersøgelse af tidligere FDIM direktør Jon Lund.

Hans udregninger viser, at en enkelt artikel på berlingske.dk, politiken.dk og eb.dk indbringer 975 kroner. Af de 975 kroner skal der fratrækkes løn, husleje og alle andre omkostninger. Derfor kan det ikke betale sig for aviserne at producere tidskrævende kvalitetsjournalistik, der afslører misforhold i samfundet.

Folk klikker hellere på hurtige nyheder om Mascha Vang og Susan K end på afsløringer om korruption i Københavns Kommune. Det kan ikke engang betale sig for aviserne at lave selvstændige nyheder. Folk klikker ligeså meget på rene citathistorier. Det viser en optælling af de mest læste artikler på de tre avis-sites.

"Nettet er ubønhørligt: hvis du vil have trafik og dermed tjene penge, er det ikke grundige seriøse artikler, du skal diske op med. Du er derimod under et konstant pres for at popularisere og skrive hurtigt. Også selvom du må planke historierne fra andre. Der er ikke meget plads til dyrt og seriøst indhold i en reklamefinansieret verden", siger Jon Lund.

Den tunge journalistik bliver istedet produceret til papiraviserne. Men aviserne er ved at uddø. Derfor vil pressens rolle som samfundets vagthund forsvinde.

“På nettet er der simpelthen ikke nok reklame-penge i nyheder, til at det kan betale sig at lave grundig og vel-researchet journalistik. Det varsler ilde for en fremtid, hvor pengestrømmen fra netavisernes trykte søster-udgivelser tørrer ud i takt med oplagsfald og læserflugt. For så er det kun råd til hurtige, lette nyheder. Og så er det farvel til ideen om den fjerde statsmagt, der kan holde politikere og erhvervsliv i ørene” siger Jon Lund i en kommentar til analysen.

Analysen bygger på en opgørelse af antallet af artikler i på berlingske.dk, bt.dk, ekstrabladet.dk og politiken.dk sammenholdt med hvor mange sidevisninger de fire sites i alt har præsteret og et skøn over sidernes reklamepotentiale. I alt lagde de 4.330 artikler, som de fire sites bragte i sidste uge, grund til 65 millioner sidevisninger. I snit skønnes hver af artiklerne at have indbragt 975 kroner i reklameindtægter.

“Der er mange reklame-kroner på nettet. Men langt de fleste af dem går til sites, hvor det er services eller indhold, som det er mere eller mindre gratis at frembringe, der trækker folk til. I forhold til f.eks. Berlingeren er det ihvertfald ikke de store lønudgifter, der tynger hverken Den blå avis, Krak, Google og Facebook” siger Jon Lund.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere