Fabriksnye gadgets har præinstalleret virus

Flere tilfælde af virus på spritnye gadgets har set dagens lys. Blandt andet har Apple- og TomTom-produkter forladt fabrikken med præinstallerede malware, der let finder vej til vores computere. Sikkerhedseksperter advarer om, at mange har inficerede produkter derhjemme uden at vide.

De fleste kender det. Man har lige købt en ny gadget, og man kan ikke vente med at få den til at spille sammen med computeren. Men folk, der ikke har et fuldt opdateret antivirusprogram, kan få sig en ubehagelig overraskelse med i købet.

I årevis er computerbrugere blevet advaret om risikoen for vira - for eksempel ved den daglige færd på nettet og ved download af mistænkelige filer fra en e-mail. Nu har et nyt virus-fænomen imidlertid set dagens lys. Vores computer bliver nemlig inficeret, når vi tilslutter vores fabriksnye gadgets.

Ifølge The Associated Press (AP) oplever man et stigende antal af folk, der får overført virus til computeren, så snart de plugger deres nyindkøbte gadget i maskinen. Problemet skulle angiveligt gælde flere af de allermest populære produkter på markedet, heriblandt iPods, TomTom-navigation og digitale billedrammer.

Jerry Askew fra Los Angeles købte netop en digital billedramme til sin 81-årige mor i fødselsdagsgave. Da han tilsluttede rammen til computeren, kunne antivirusprogrammet spore fire forskellige vira - blandt andet et element, der stjæler passwords. AP beretter også om et tilfælde, hvor en billedramme var inficeret med en virus, der slår computerens antivirusprogram fra.

I de fleste tilfælde kan den præinstallerede virus spores tilbage til kinesiske fabrikationer. Hvorvidt problemet opstår ved et uheld, ved korrupte medarbejdere eller ved hackere er der stadig ikke fundet et entydigt svar på. Vurderingen lyder, at det formentlig er en blanding.

Hvis virussen bliver installeret på komponenten af for eksempel en korrupt medarbejder, kan den ondsindede software sprede sig til de computere, som fabrikken bruger til produkttests. Næste gang et produkt bliver tilsluttet til den nyinficerede testmaskine, bliver også denne gadget ramt af virussen.

Et andet scenario er, at en uforsigtig medarbejder tilslutter for eksempel sin egen iPod til en af fabrikkens testcomputere. Gennem sit private brug har medarbejderen fået inficeret sin gadget - uden at vide det vel at mærke. Han 'smitter' nu den computer, som fabrikkens fremtidige produkter skal testes på.

Indtil videre mener man, at der er en overvægt af 'uheldsinficerede' gadgets. Men sikkerhedseksperter advarer mod, at hackere måske vil udnytte denne mulighed i fremtiden.

»Vi vil formentlig se en jævn stigning over tid. Hackerne er stadig inde i en testperiode - de forsøger at finde ud af, om det virkelig kan betale sig,« siger sikkerhedsresearcher Zulfikar Ramzan fra Symantec Corp., der blandt andet producerer antivirusprogrammet Norton.

Flere eksperter advarer nu om, at mange menneskers antivirusprogrammer ikke er helt up-to-date. Adskillige brugere har inficerede gadgets derhjemme uden at vide det, siger blandt andet Marcus Sachs, der er leder af sikkerhedsresearch-gruppen SANS Internet Storm Centre.

»Det er lige som med kakerlakker. Tror du, at du kun har den ene? Der er sikkert flere tusinde af de små kryb, du ikke kan se,« siger Marcus Sachs til AP.

En it-medarbejder skrev på et tidspunkt til SANS, at hans nye digitale billedramme indeholdt »den mest ubehagelige virus, jeg nogensinde har set i min 20 år lange it-karriere«.

Virksomhederne bag de inficerede produkter afviser at afsløre detaljer over for AP. Nogle af firmaerne har dog valgt at bekræfte, at tilfælde med inficerede varer er forekommet. De påstår alle at have sat diverse tiltag i gang for at forhindre gentagelser.

Apple var det firma, der afslørede mest over for AP. De oplyste, at en virus, der inficerede et lille antal video-iPods i 2006, kom fra en testcomputer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere