Rekordbøde til Microsoft

Softwaregiganten skal betale en bøde på 3,7 milliarder kroner og tilbyde en Windows-version uden Media Player inden 90 dage.

EU-Kommissionen har nu afsluttet sin femårige undersøgelse af Microsofts forretningsmetoder med en knusende dom over softwaregiganten. EU mener at Microsoft har misbrugt sin monopol-lignende markedsposition og overtrådt den europæiske konkurrence-lovgivning.

Microsoft skal betale en bøde på 500 millioner euro eller omkring 3,7 milliarder kroner - den største bøde i EU's historie.

Samtidig forlanger Kommissionen at Microsoft skal ændre sine forretningsmetoder. Microsoft skal tilbyde pc-producenter en version af Windows uden Media Player inden for 90 dage, og firmaet skal frigive informationer om sine tekniske grænseflader inden 120 dage, som skal sikre fuld interoperabilitet med andre produkter.

Kommissionen konkluderer, at Microsoft har misbrugt sin markedsstyrke ved bevidst at begrænse interoperabiliteten mellem Windows-pc'ere og arbejdsgruppeservere, der ikke har Microsofts styresystem, og ved at binde sin egen Media Player med selskabets styresystem.

»Virksomheder med en dominerende stilling har et særligt ansvar for at sikre, at deres forretningsmetoder ikke forhindrer konkurrence på meritter og ikke skader forbrugerne og innovationen. Den beslutning, der er truffet i dag, genindfører loyal konkurrence på de berørte markeder og opstiller klare principper for, hvordan virksomheder med en så stærkt dominerende stilling skal begå sig i fremtiden,« siger Mario Monti, kommissær med ansvar for konkurrence.

Trods personlige forhandlinger mellem Mario Monti og Microsoft-chef Steve Ballmer, som rejste til Bruxelles i sidste uge, lykkes det ikke at nå til enighed om et forlig.

Microsoft forsøgte i sidste øjeblik at afværge milliard-bøden med et tilbud om at inkludere konkurrenternes programmer på fabriksnye Windows-pc'er, men Monti afviste forslaget som helt utilstrækkeligt.

Foruden kravet om, at Microsoft skal tilbyde en Windows-version uden Media Player, har EU-Kommissionen slået fast, at Microsoft skal afholde sig fra at bruge kommercielle, tekniske eller aftalemæssige betingelser, der gør den unbundlede version af Windows mindre attraktiv eller kraftig. Microsoft må heller ikke give pc-producenter en rabat, som afhænger af, om de køber Windows med Media Player.

EU-afgørelsen er en sejr for Sun Microsystems, som i december 1998 klagede over, at Microsoft havde nægtet at udlevere de oplysninger om grænseflader, der var nødvendige, for at Sun kunne udvikle produkter, der kunne fungere sammen med Windows. Kommissionens undersøgelse viste, at Sun ikke var det eneste selskab, der var blevet nægtet disse oplysninger.

I 2000 udvidede Kommissionen sin undersøgelse til at omfatte følgerne af bindingen af Microsofts Windows Media Player til selskabets pc-styresystem Windows 2000. Denne del af undersøgelsen konkluderede, at bindingen begrænser forbrugernes valgmuligheder og kan give Microsoft kontrol over tilknyttede markeder i den digitale mediesektor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere