Mindre multimedieskat møder masser af modstand

I eftermiddag skal den redeucerede multimedieskat diskuteres i Folketinget. Mange kritikere synes stadig at skatten er lige dum uanset om den skal betales af 5000 eller 3000 kr.

Det vil stadig være en trussel mod it-sikkerheden hvis regeringen indfører den reducerede multimedieskat. Det siger professor dr. jur Linda Nielsen. Hun er formand for den itsikkerheds-komite, som videnskabsminister Helge Sander nedsatte sidste år.

Tidligere i denne måned udsendte it-sikkerhedskommitteen en erklæring, som på det strengeste frarådede regeringen at gennemføre multimedieskatten. Den vil nemlig påføre danske virksomheder stærkt øgede risici for virus- og hacker-angreb, fordi medarbejdere kan forventes at fravælge deres arbejdspc til hjemmearbejde og i stedet bruge en privatpc. Privat-pc'er er traditionelt dårligere beskyttet end firma-pc'er, anfører komiteen.

Linda Nielsen siger i dag til ComON, at komiteen må fastholde sin kritik af multimedieskatten selvom den efter den første fremlæggelse er ændret. Blandt andet har regeringen og Dansk Folkeparti efter massiv kritik fra både faglige organisationer, arbejdsgivere og en lang række foreninger og privatpersoner ændret skatten, så den ikke skal betales af 5000 kroner men af 3000 kroner.

Men folk vil stadig fravælge deres firmapc og i stedet bruge en privat computer, så problemet er det samme," siger komite-formanden.

Regeringen har også forsøgt at tage højde for et andet kritikpunkt, nemlig at faggrupper som skolelærere og hjemmehjælpere vil blive urimeligt straffet af multimedieskatten. I de seneste bemærkninger til lovforslaget hedder således, at skolelærere, der i ny og næ tager en pulje-pc med specielle programmer med hjem ikke vil være omfattet af multimedieskatten.

Men det er især i it-branchen, at rigtigt mange mennensker vil blive økonomisk straffet, selvom de blot forsøger at udføre deres arbejde så godt som muligt.

En pasus som friholdt it-folk på linje med skolelærere ville dog heller ikke være en løsning, siger formanden for DanskIT, Lars Mathiesen, til ComON:

"At tale om en pulje-computer, sådan som man gør i bemærkningerne til lovforslaget, er udtryk for en meget gammeldags tankegang. I dag har de fleste it-folk - og mange andre - en bærbar pc som arbejdsredskab. Det er noget helt andet at tage sit arbejdsredskab med i toget eller med hjem end de bruttolønsordninger, hvor folk er blevet udstyret med hjemmepc med mere. Man bør ikke indføre skat på arbejdsredskaber," siger Lars Mathiesen.

Han mener ikke, det ville føre til en fuldstændig fjernelse af multimedieskatten, hvis man fritog computere, som anvendes som arbejdsredskab - en ordning, som ifølge dansk IT godt kunne strikkes sammen så den fungerede i praksis.

Dansk IT vil fremføre sit forslag direkte overfor folketingets skatteudvalg, som organsationen har fået foretræde for senere i denne måde.

Debatten i Folketinget i forbindelse med førstebehandlingen af lovforslag 199 og de andre forslag i regeringens skattereform kan ses på et ikke nærmere angivet tidspunkt i løbet af eftermiddagen i dag på blandt andet denne adresse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere