Regeringen nøler med forskningsmidler

Regeringen vil afsætte 585 millioner kroner ekstra til forskning og uddannelse næste år. Men der er brug for det dobbelte, hvis Danmark skal holde trit med de førende vidensøkonomier.

Den borgerlige regering foreslår, at der afsættes yderligere 585 millioner kroner til forskning og uddannelse i det kommende år. Det skriver Berlingske Tidende. Regeringen præsenterer sit finanslovsudspil i morgen

Ifølge en rapport fra Dansk Industri, CO-Industri og Akademikernes Centralorganisation (AC) skal der dog afsættes mindst en milliard ekstra om året i de næste fem år, hvis vi skal kunne leve op til målsætningen om at være verdens førende videnssamfund.

Professor Nina Schmidt, der både sidder i regeringens Globaliseringsråd og i Velfærdskommissionen, er da heller ikke imponeret.

»Nu må vi se, hvad der ligger bag tallene. Men der er et massivt forventningspres fra undervisnings- og forskningsverdenen om, at investeringerne klart øges allerede i 2006. Selvfølgelig er der et globaliseringsråd, hvor det er rimeligt at vente med de helt store strategiske satsninger. Men det er et problem, at der nu er gået så mange år, uden at der er blevet investeret mere i at skabe et videnssamfund. Dermed taber vi til de bedste lande, for de venter ikke på os,« siger Nina Schmidt fra Handelshøjskolen i Århus.

Hos IT-brancheforeningen er man også afventende over for regeringens finanslovsudspil, for her ønsker man både langt flere højtuddannede og en bedre sammenhæng mellem forskning og erhvervsliv.

»På nuværende tidspunkt er det svært at sige, om 585 millioner kroner er nok, fordi det både afhænger af, hvad der ellers kommer i finansloven, og af hvordan pengene bliver udmøntet i virkeligheden,« siger administrerende direktør i IT-brancheforeningen, Jakob Lyngsø, til ComON.

ComON kunne i sidste uge fortælle, at Danmark i de seneste år er sakket bagefter mange af de lande, vi normalt sammenligner os med.

De offentlige danske forskningsbevillinger er således i løbet af de sidste fem år er gået ned fra 0,77 til 0,72 procent af bruttonationalitetsproduktet (BNP), selv om det er målsætningen, at bevillingerne i 2010 skal være på en procent af BNP.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere