EU vil begrænse USAs indflydelse på nettet

Regeringerne bør undgå at gribe ind i den daglige forvaltning af internettet, mener EU-politikere.

I USA har den indflydelsesrige senator Lieberman foreslået at præsidenten skal have magt til at lukke nettet i en krisesituation. Selvom det ikke er sikkert, at forslaget bliver vedtaget, så viser det med stor tydelighed at USA stadig har stor indflydelse på nettet. Det globale internet er trods alt en amerikansk, militær opfindelse og hvis amerikanerne ønsker det, kan de stort set slukke for nettet.

Det har fået EU-parlamentet til at kræve en internationalisering af nettets forvaltning i en beslutningstekst, der blev vedtaget i denne uge. Beslutningen kommer som optakt til, at internet-organisationen ICANN holder sin konference i Bruxelles i næste uge. Her skal det også diskuteres, hvordan nettets forvaltning skal fungere fremover og hvilken rolle USA skal spille.

De europæiske politikere er ikke overraskende stærkt imod, at USA skal have mulighed for at ”trykke på den røde knap” og lukke hele nettet ned i det, som amerikanerne opfatter som en krisesituation. Det kunne f.eks. være et større angreb på den amerikanske cyber-infrastruktur, som måske ville få USA til at lukke nettet ned i en periode.

I den vedtagne beslutningstekst fra EU-parlamentet hedder det bl.a., at internettet er et globalt fælles gode, og at det som sådan bør forvaltes i almenhedens interesse. Regeringerne bør undgå at gribe ind i den daglige forvaltning af internettet, holde sig fra at indføre unødig, tung og restriktiv regulering til skade for nyskabelser og konkurrence og bør ikke forsøge at kontrollere, hvad der er og bør være den globale offentligheds ejendom, konstateres det.

EU-parlamentet afviser desuden enhver form for netcensur eller filtrering og udtrykker støtte til den nuværende forvaltningsmodel for ICANN, som er baseret på den private sektors ledende rolle. Men der fremsættes en række forslag til forbedring af ICANN, herunder at det skal sikres, at flere berørte parter og regioner er repræsenteret i bestyrelsen.

I teksten fremhæves vigtigheden af at inddrage asiatiske aktører i drøftelserne om forvaltning af internettet, og samtidig understreges behovet for også at inddrage slutbrugerne i processen med at skabe en forvaltningsmodel, idet der lægges vægt på samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv på lokalt, regionalt og nationalt plan.

Der er mange andre punkter i beslutningsteksten, som beskæftiger sig med alt fra domæner til cybersikkerhed og datasletning på sociale netværk. Bl.a. kræves et nyt generisk topdomæne for kulturelle organisationer, centre og medier samt kunstnere, f.eks. ".culture" eller ".art";




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere