Gigantiske software-besparelser i vente for det offentlige

Ved at smide Microsoft Office på porten kan de offentlige myndigheder spare 745 millioner kroner om året på software. Det bekræfter de uafhængige konsulenter, der for nyligt har gennemgået de offentlige kontorers it, over for IT-avisen ComON.

Der kan spares op mod 745 millioner kroner om året i det offentlige, hvis myndigheder og institutioner erstatter Word og Excel fra Microsofts kontorpakke med et gratis alternativ.

Sådan lyder det fra det uafhængige konsulentfirma, Devoteam Fischer & Lorenz, der netop har udarbejdet en stor rapport om offentlige institutioners brug af kontor-programmer for Videnskabsministeriet.

Gennemsnitligt kan der spares 1657 kroner om året pr. bruger, viser rapporten. Og med cirka 450.000 pc'er i den offentlige sektor bliver det til en potentiel besparelse på 745 millioner kroner.

»Afhængig af den valgte licensform handler det om besparelser fra 1.500 kroner til 2.500 kroner om året pr. kontorarbejdsplads. Eksempelvis har Næstved Kommune cirka 1500 arbejdspladser svarende til en samlet årlig licensbesparelse på mindst 2.250.000 kroner,« forklarer projektchef i Devoteam, Peter Høygaard til IT-avisen ComON.

I 2002 vurderede Teknologirådet i en rapport om open source-software, at de offentlige institutioner og myndigheder ville kunne spare to milliarder kroner om året ved at skifte til open source-software.
Heraf udgjorde licensbesparelserne på kontorpakken cirka 40 procent.

Teknologirådets rapport har været kritiseret fra mange sider. Men nu bekræfter Devoteam-rapporten, at der er en enormt besparelsespotentiale ved at skifte.

Om to år kan alle være klar
De store besparelser er lige til at hente for mange af de offentlige institutioner. Men der er dog også en række myndigheder, som har bundet deres nuværende kontorsoftware sammen med blandt andet KMDs programmer. Derfor kan Microsoft-pakken ikke umiddelbart erstattes uden, at kommunen skal betale for at for udviklet nye såkaldte snitflader mellem open source-programmerne og KMD-softwaren.

»Det er vores forventning, at der vil være udviklet de nødvendige snitflader til alle programmer om maksimalt to år, måske endda kun et år. Herefter er vejen banet for at alle myndigheder og institutioner, som ikke bruger open source-kontorpakken nu, kan skifte,« forklarer Peter Høygaard, der opfordrer alle offentlige myndigheder til at iværksætte en nærmere undersøgelse af, hvor stort besparelsespotentialet er for netop dem.

Det nye Fællesoffentlige Elektroniske Sags- og Dokumenthåndterings projekt (FESD) er baseret på åbne software-standarder, og det forventer Devoteam vil være et lokomotiv for udviklingen af de nødvendige snitflader.

KMD har tidligere tilkendegivet, at man arbejder på udvikle de nødvendige snitflader.

Devoteams rapport viser desuden, at der ikke er nogle store kvalitetsforskelle ved at vælge Microsoft frem for det gratis alternativ.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect - Projects

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Business Analysts til samfundsvigtige it-projekter

Capgemini Danmark A/S

Salesforce CTO - Nordics
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere